0

Л егендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев отново се прояви с култова реплика по повод днешния празник – 75-годишнината на „червения“ клуб. Треньор №1 на XX век дойде на специалния коктейл в компанията на настоящия футболист на столичани Иван Турицов и застана пред камерите на насъбралите се журналисти, които го помолиха за съвет към младия защитник.

„Съвети няма да даваме. Той (б.р. -  Турицов) си ги има качествата вътрешно. След като играе футбол, значи има съвети. Здраве само и напред. Ако може някоя точка да откраднем, в скоби. Той да отговаря“, заяви Димитър Пенев по адрес на Иван Турицов.

„С най-яркия момент в историята на ЦСКА ще развалим камерите. Трудно е. Световни първенства. Футболист на годината два-три пъти. В чужбина съм работил и то в страни, в които китайски трябваше да науча, после в Саудитска Арабия и последните етапи в България, в моята страна, в ЦСКА преди да вляза в казармата“, каза още Пената.

Капитанът на ЦСКА Иван Турицов пък изрази желанието си да стане шампион с отбора и призна, че се надява да играе в Шампионска лига с "червените". 

„Само който седи до него (б.р. - Димитър Пенев), може да каже какво е чувството. Нещо велико. Знаете колко велик и значим човек е, не само за ЦСКА, а и за цяла България. Просто не мога да ви опиша какво е чувството. Знаете Димитър Пенев колко неща е постигнал с ЦСКА и националния отбор, така че бих взел всичко“, заяви Турицов за Пената.

Коктейл за 75 г. ЦСКА
ЦСКА легенди ЦСКА легенди ЦСКА легенди
24

„Дано скоро да се случи да станем шампиони на България, защото вдигал съм Купата, но шампиони в страната не сме ставали и се надявам тази година да е нашата. Надявам се в Европа да играя, ако може в Шампионска лига с ЦСКА“, каза още десният краен бранител на „червените“.

На коктейла в Централния военен клуб присъстваха все от големи имена на „червения“ клуб като трикратната световна шампионка Мария Гигова, бившите състезатели по волейбол и баскетбол Борислав Кьосев и Петко Маринов. Настоящите състезатели на клуба по борба - Кирил Милов, Едмонд Назарян, Тайбе Юсеин, Мими Христова, треньорът на жените - Петър Касабов и други.

Събитието бе уважено и от един от собствениците на футболния ЦСКА - Данаил Ганчев.

Футболистите на клуба също уважиха коктейла, като  част от тях бяха с половинките си. Сред тях блестеше тази на вратаря Димитър Евтимов - Мартина. 

„Чувствам се прекрасно, защото виждам много мои колеги, с които сме се уважавали, коментира и баскетболната легенда Петко Маринов. - В ЦСКА бяхме едно голямо семейство и искам да ви кажа, че днес е годишнината на един голям клуб, който е голям в Европа, а не само в България, защото освен гордостта ни с нашия футболен отбор през годините, ЦСКА вади много световни и олимпийски шампиони“, започна Петко Маринов.

„При всяка шампионска титла съм бил горд, че съм част от ЦСКА. Играхме полуфинал на Купата на Европа. Никога няма да забравя, когато отстранихме Ховентут Бадалона с пет испанци, които бяха в европейския им отбор. Там ни победиха с 23 точки разлика, а ние ги отстранихме, след като ги победихме с 28. Имаше едно предаване „София – нашата столица“, в което 3 седмици повтаряха последните минути от мача. Това беше наистина велико“, заяви баскетболната легенда.

„Винаги се виждаме с хората от „червената“ общност. Едно време баскетболът и футболът бяхме заедно и живеехме много задружно. Футболистите идваха да гледат мачовете на първия ред. Надявам се, ако не тази година, догодина ЦСКА да има капацитета да бъде шампион в Националната баскетболна лига“, завърши Петко Маринов.

Легендарният волейболист в историята на ЦСКА - Борислав Кьосев, също взе участие по време на празненствата за 75-годишнината на клуба.
"Този клуб ми е дал всичко. Този клуб ме създаде като човек, научи ме на всичко - на дисциплина, ред. Аз имам 9 шампионски титли с ЦСКА -  това означава, че съм дал цялото си сърце, душа и тялото си на този клуб", започна Кьосев. 

"Сега, когато виждам тези легенди, които са дали част от себе си за любимия клуб, се чувствам горд, че през цялото време не съм сменил принадлежността си към този клуб и сега съм част от тези спортисти."

"Моята история е малко по-различна  - аз бях футболист и после станах волейболист. Първото нещо, което ми излиза в съзнанието, е, когато влязох в съблекалнята на ЦСКА и бях бос. Нямах гуменки и чаках великия Димитър Златанов да ми подари едни стари гуменки. Това е първият момент, в който влязох в ЦСКА. Редът, дисциплината, начинът, по който се работеше в ЦСКА. Когато излезем на полето и в България, и в чужбина се знаеше всеки един състезател, че е от ЦСКА. Стилът на работа, начинът на поведение, дисциплината казваха "той е от ЦСКА", продължи Кьосев. 

"Много са моментите, които ми излизат в съзнанието. Това са титлите, които съм постигнал с ЦСКА, когато се върнах от Италия не смених клуба, върнах се като спонсор в ЦСКА при жените. Възвърнахме историята."

"Най-яркото, което ми остава в съзнанието, е, че съм останал и съм цесекар", горд е бившият волейболист.  

"Времената са много различни. Виждате, че в клубовете имат много чужденци, хора, които не са излезли от ЦСКА. Не са усетили да почнеш като дете, да носиш „червения“ клуб в сърцето. Много е голямо значението откъде си излязъл. В съвременния спорт трябва да се върнем малко назад, за да може нашите спортисти да дава това, което е на клуба. Сега е малко по-различно. Повече гледат финансовата част и донякъде се обезсмисля дали си в ЦСКА или Левски. Искам да кажа, че ЦСКА, за да съществува, трябваше да има и други клубове като Левски, Локомотив, Славия. За да съществува великият клуб, трябваше да има и опоненти които ни даваха възможност да се развиваме", завърши Кьосев.