0

Н ационалният отбор на България по волейбол за жени победи тима на Словакия с 3:2 (16:25, 17:25, 25:19, 25:20, 15:9) на осминафиналите на шампионата в мач във Флоренция. Така тимът на Лоренцо Мичели се класира сред най-добрите осем отбора на континента с пета победа от досегашните 6 мача. Във вторник нашите ще играят четвъртфинал срещу отбора на Нидерландия, който се наложи над Швейцария с 3:0.

Четвъртфиналът вече ни осигури и участие на финалите на Европейското първенство през 2026 г. без преминаване през квалификации. В момента България е на 15-о място в световната ранглиста на FIVB. Прогресът е с две позиции спрямо края на Лигата на нациите благодарение на петте победи на италианска земя. Съперникът ни Нидерландия е на девето място. Лидер в световната ранглиста е Турция, следвана от Италия и САЩ.

Срещу Словакия нашите момичета се пребориха за успеха след като изоставаха с 0:2 гейма.

Мачът не започна добре за тима на Лоренцо Мичели. В първия гейм българките изоставаха в резултата с 0:4, а след това и с 4:10 и 5:12. Родният тим допусна и още по-голямо изоставане и частта приключи с атака на Карин Шундерликова.

Вторият гейм се разви по сходен начин, като българският тим започна с пасив от 1:4. Отборът се приближи до съперника при 10:11, но след това разликата ставаше все по-голяма и словачките поведоха с 2:0 след 25:17 блок в аут на Мария Кривошийска.

В третия гейм нещата се промениха и българският отбор най-после намери ритъма си. Този път тимът на Мичели поведе с 3:1, а след това и с 10:6. Най-голямата разлика бе при 18:11, а българките спечелиха частта с успешна блокада на Елена Бечева за 25:19.

Успехът даде самочувствие на нашите, които започнаха по-уверено и в четвъртия гейм. България поведе с 6:4, а след това и с 19:15. Словачките доближиха при 19:18, но със серия от успешни сервиси и блокади българките спечелиха частта с 25:20, като решителната точка бе дело на Мария Кривошийска, която се включи много добре в мача.  

Тайбрекът започна отлично за тима на България, който поведе с 4:0, а след това и с 8:3 при смяната на полетата. Блокадата действаше неумолимо за съперничките, като България поведе с 14:7, изпусна два мачбола, преди Петя Баракова да реши всичко с находчива игра на мрежата.

Най-резултатна в мача бе Радостина Маринова, която завърши с 21 точки. Карин Шундерликова реализира 17 пункта за Словакия. 

Селекционерът Лоренцо Мичели беше повече от щастлив след победата над Словакия с 3:2 в осминафинала на Европейското първенство. Италианският наставник извади целия титулярен състав във втория гейм и остави момичетата да си почиват за бъдещия обрат.

"Не съм очаквал да започнем толкова зле мача. Сега обаче съм много горд от обрата, който направихме", заяви пред сайта на БФ Волейбол Мичели.

"От третия гейм се видя разликата на корта. Ние сме по-добрият отбор. Щеше да е много тъжно, ако не се бяхме опитали да се преборим.

Първият гейм беше част от негативната страна. Също така ми беше мъчно за момичетата, защото знам колко работят. Имахме лош късмет, лоши моменти в този гейм.

С многото смени се опитах да създам атмосфера в отбора. Да изпълняваме хубави начални удари. Когато започнахме да го правим, нещата си дойдоха на мястото. Стана лесно за нас. Горд съм! Тактически момичетата направиха, каквото исках. Трудно е след 0:2 и минорно настроение да останеш на корта и да започнеш да се бориш за победата. Невероятно е!", продължи силно развълнуваният Мичели, много горд от постигнатата победа: "Поставям я на видно място във витрината ми. Само аз и отборът знае през какво минахме.

Тези момичета направиха толкова много и толкова бързо. Те са истински националки на България, които умеят да страдат и да се борят. На първо място са борци, искат да дават всичко за националния флаг.

Логично започваме да повишаваме нивото. Изпълнихме минимално поставените цели. Когато започнахме подготовката за Европейското преди месец, това трябваше да постигнем.

Ето го. Сега трябва да играем правилно с Нидерландия и да ги затрудним.

Това състезание е експрес. Победата над Словакия ще остане в историята. За мен България направи крачка напред в бъдещето. Ако можем да побеждаваме по този начин, ще направим и още. Ще играем с по-малко напрежение. За нас е удоволствие да сме на четвъртфинал. Да, не сме спечелили медал, но е нещо, от което сме горди. Направихме нещо в Лигата на нациите, направихме и тук. Поздравления!"

Запитан за духа на отбора след обрата със Словакия, Мичели отвърна: "Още преди мача казах на отбора, че победата ще донесе самочувствие. Трябва да си вярваме!"