0

Н ай-титулуваната българската състезателка по бадминтон Петя Неделчева влезе в Книгата на рекордите на Гинес. Тя е отличена за най-дълго разиграване в официален мач - 154 удара. Това се случва в двубой на 18 март 2010 година на двойки жени между Неделчева и Анастасия Руских (Русия) срещу японките Шидзука Мацуо и Мами Наито на турнир в Базел. Това бе обявено в официално съобщение на Книгата на рекордите на Гинес.

Петя Неделчева прекрати спортната си кариера преди няколко години и в момента е главен треньор на националния отбор на България. Тя е най-титулуваната българска бадминтонистка. Участва на три летни олимпиади - в Атина 2004, в Пекин 2008 и в Лондон 2012. Печелила е шест пъти Европейската купа и е достигала до редица четвъртфинали на Европейско първенство през годините на сингъл.

От 2009 година започва да играе на двойки с рускинята Анастасия Руских. Двете имат сребърен медал от Европейското първенство в Манчестър през 2010-а. Тези успехи изкачват двойката до трето място в световната ранглиста по бадминтон.

Общо в кариерата си Петя Неделчева има над 60 титли от различни турнири и около 35 сребърни медала, пише БТА.