0

П илотът на Астън Мартин Ланс Строл е участвал в първия старт за сезона във Формула 1 за Гран при на Бахрейн само 12 дни след операция за фрактури на ръцете и крака. 24-годишният Строл бе под въпрос за състезанието, като от тима не разкриваха точно какво е състоянието му. 24-годишният канадец разказа какви са били травмите му с публикация в Инстаграм. 

Пилотът е бил с „фрактура и изместване в дясната китка, фрактура в лявата китка, частична фрактура в лявата ръка и фрактура и фрактура на палеца на десния си крак“. Строл е получил контузиите след падане с велосипед, докато тренирал в Испания на 18 февруари.

Той завърши осми в квалификацията, само на 0.5 секунди зад съотборника си Фернандо Алонсо, както и шести в самото състезание, в което Алонсо бе трети. 


Строл е криел, че има фрактури до момента, в който седна в колата в петък. От Астън Мартин потвърдиха за контузиите му чак по време на уикенда. 

В Инстаграм пилотът пусна снимки от възстановяването си. Той е претърпял операция в клиниката на д-р Хавиер Мир, известен с това, че помага на пилотите от MotoGP за бързо възстановяване. Строл обясни, че след операцията Мир му е казал, че ще може да участва във второто състезание през сезона в Саудитска Арабия на 19 март. 

„Той ми каза, че с малко късмет може и да участвам в Бахрейн, но беше малка възможност. Каза ми, че фрактурите са такива, че трябва да разчитам на по-консервативен начин за лечение. Това се превърна в основната ми дейност. Първоначално прогресът беше бавен, беше ми нужна помощ да правя някакви неща вкъщи. Но с всеки изминал ден ставах по-добре, а на четвъртия ден стана възможно да карам в Бахрейн. Възстановяването изискваше много работа и постоянство, но с невероятния медицински екип и близките, които ме подкрепяха, успях да преодоля болката и да карам в Бахрейн“, каза Строл. 

Алонсо нарече участието му в първото състезание в това състояние „просто феноменално“.