0

П илотът на Алфа Таури Пиер Гасли зададе темпото на старта на първия състезателен уикенд за сезон 2022 във Формула 1 за Гран при на Бахрейн. Френският състезател успя да направи обиколка за 1:34,193 мин. с меките гумите, с което оглави класирането в края на първия час за подготовка на „Сахир“. 

Втори и трети се наредиха двамата пилоти на Ферари Шарл Льоклер и Карлос Сайнц, които бяха със съответно 0,364 и 0,418 сек. по-бавни от Гасли. Дуото на Скудерията обаче използва медиум смесимте в своите най-бързи турове. Освен това, те не дойдоха от първия опит заради различни проблеми. 

Леклер се завъртя на 11-я завой в своя първи опит с медиум и трябваше да прави нов такъв, а Сайнц настигна трафик в началото на втори сектор и също трябваше да се откаже от бързия си тур. Въпреки това двамата затвърдиха доброто впечатление, което Ферари остави по време на предсезонните тестове. 

Петицата в края на първата свободна тренировка бе затворена от новия пилот в редиците на Мерцедес Джордж Ръсел и световния шампион Макс Верстапен. Двамата завършиха на съответно 0,436 и 0,549 сек. зад Гасли, като Ръсел бе със софт, а Верстапен с медиум. 

Уикендът за Гран при на Бахрейн, с който се открива сезон 2022 във Формула 1, продължава по-късно днес с втората свободна тренировка. Тя ще започне в 17.00 часа българско време и ще се проведе под изкуственото осветление на „Сахир“, което ще бъде използвано и по време на квалификацията и състезанието в следващите два дни.