0

Н икола Цолов е голямата надежда на България за Формула 1. За него 2023-та бе година на промените, в нея той направи голямата крачка от Формула 4 към Формула 3.

И макар самият пилот да не е доволен от дебюта си, в който кара за ART Grand Prix и завърши с 6 точки на 22-ро място от 35 състезатели, мечтата му не секва. А тя е да стигне до най-добрите и да успее там, където менторът му Фурнандо Алонсо е двукратен шампион. Затова и не спира да я преследва всеки ден. Дори по време на ваканцията си и навръх рождения се ден вчера, когато навърши 17, Никола бе там, където се чувства най-уютно - на картинг пистата и сред феновете.

Шампионът в испанската Формула 4 за 2022 г. отговори на въпросите на „Телеграф“ с голяма усмивка и вяра, че следващата година ще е по-успешна и ще е поредната крачка към Формула 1.

- В края на годината е време за равносметка. Каква е вашата за 2023-та?

- Беше много трудна година. Не мина точно както я планирахме, не всичко беше толкова гладко, но това е част от кариерата ми. Всеки има трудни моменти, след които трябва просто да се изправи и да ги използва, като научи нещо от това, което се е случило. Целта ми е догодина да поправя грешките от тази.

- Трудностите вероятно идват и от голямата стъпка от Формула 4 към Формула 3.

- Разликите са прекалено много. Не само скоростта на колата, но и начинът на работа, професионализмът в отбора. Всичко е на много по-високо ниво.

- През изминалия сезон стартовете бяха част от уикендите във Формула 1. Успяхте ли да усетите от тръпката при най-големите?

- Всички фенове, които идват да гледат Формула 1, виждат и нас. Вече много хора харесват т. нар. джуниър серии, защото в тях се състезават пилоти, които имат потенциал и със сигурност един ден ще стигнат до Формула 1. Или поне част от тях. Със сигурност за зрителите е много интересно.

- Реалистично ли звучи следното: българин във Формула 1?

- За мен - да. Вярвам, че ще успея да си постигна мечтата, защото работя в името на тази единствена моя цел. Колкото по-усилено се трудиш, колкото повече енергия влагаш и колкото си по-отдаден, толкова повече привличаш успеха.

- Колко дълъг е пътят?

Дълъг е, но всеки ден съм все по-близо. Вече карам в уикенда на Формула 1. За мен това е огромна стъпка. Продължавам на същото ниво, следващата ми стъпка е Формула 2. Ако там се представя добре, то шансовете ми вече са доста по-реалистични.

Цялото интервю четете в днешния брой на в. „Телеграф“