0

С ветовната шампионка на скок дължина за девойки Пламена Миткова беше избрана за лекоатлет номер 1 на България за 2022 година в традиционната анкетата на списание "Атлетика".

В допитването през ноември се включиха екипът на списанието, спортни журналисти и редакции, отразяващи леката атлетика, както и експерти. Към гласовете на специалистите беше добавен и един вот от феновете на списание "Атлетика", който също бе за Миткова.

Победителката Пламена Миткова навърши 18 години на 18 септември, след като вече бе направила исторически сезон с връх световната титла за девойки на скок дължина в Кали, Колумбия. Пловдивчанката постигна личен рекорд от 6,66 метра на финала на надпреварата, което й донесе златото.

Изключителният си талант Миткова показа и през зимата, когато спечели националната титла на 60 метра с препятствия при девойките и две титли при жените в хоризонталните скокове с 13,30 метра на троен скок и 6,30 метра на скок дължина. Възпитаничката на треньора Ивайло Русенов имаше и победи в спринта на 60 м в зала и на 100 м на открито, и регистрира цели 10 състезания над 6,20 м на скок дължина. 

Второ място в анкетата е за Милица Мирчева, която подобри националния рекорд на маратон с 2.29:23 часа и се класира на 15-о място на световното първенство в Южийн (САЩ). Тя показа също отлични резултати в бяганията на дълги разстояния от 3000 метра до маратон и дори се класира на 7-о място на европейското първенство по офроуд (планинско бягане) в Испания.

Третото място в допитването е за Божидар Саръбоюков, който ден преди да навърши 18 години завоюва сребърния медал на скок височина на световното първенство за юноши и девойки в Кали, Колумбия, само няколко минути след като Пламена Миткова беше станала световна шампионка на скок дължина.

Двуметровият Саръбоюков се класира за още един финал на световното първенство - на скок дължина, а две седмици преди това спечели балканските титли на скок височина и скок дължина при юношите.

Топ 5 в анкетата допълниха миналогодишната победителка и трикратна номер 1 в анкетата "Атлет на България“ Мирела Демирева, която се класира за два финала на скок височина на световното и на европейското първенство и европейският шампион на троен скок за юноши до 18 години Лъчезар Вълчев.

В 16 от 31 от гласувалите специалисти са посочили Пламена Миткова на първо място, Милица Мирчева има 13 челни места, Божидар Саръбоюков, Мирела Демирева и Мартин Проданов са с по една първа позиция в анкетата.

Топ 1 в анкетата "Атлет на България" за 2022 година:

 1. Пламена Миткова (скок дължина)         293 точки
 2. Милица Мирчева (маратон)               251
 3. Божидар Саръбоюков (скок височина)     217
 4. Мирела Демирева (скок височина)        202
 5. Лъчезар Вълчев (троен скок)            150
 6. Тихомир Иванов (скок височина)         130
 7. Мартин Проданов (1500м/1миля)          129
 8. Александра Начева (троен скок)          72
 9. Пламена Чакърова (скок дължина)         70
10. Васил Русенов (троен скок)               58