0

Й осиф Миладинов постави нов национален рекорд на 50 метра бътерфлай и се класира за полуфиналите на европейското първенство по плуване в Рим. 19-годишният българин спечели предпоследната серия на дисциплината в първия ден на шампионата. 

В първия си старт на голямо първенство от година насам Миладинов фиксира 23,46 секунди и свали две стотни от досегашното си върхово постижение в дисциплината, поставено преди три години в Будапеща.

Времето е седмо за българина в сериите и това му гарантира полуфинал в дисциплината следобед.

"Супер се чувствам. Плуването не беше перфектно, имаше грешки в пипането, които може да коригирам следобед. Готов съм за успехи, от доста време не съм участвал на големи форуми и чувството да се състезавам отново е много хубаво. Нямаше напрежение, бях съвсем спокоен", каза Йосиф Миладинов пред БНТ. 

Най-бърз в сериите на 50 метра бътерфлай бе нидерландецът Нилс Корстане с 22,90 секунди.

Малко след Йосиф и Габриела Георгиева се класира за полуфиналите на 200 метра гръб за жени. Българката финишира с десето време в сериите 2:12,46 минути и ще плува следобед сред най-добрите 16.

"Очаквах да плувам по-бързо и не съм много доволна, но се надявам да си поправя грешките следобед и да дам още по-добро време в полуфиналите", каза Габриела пред БНТ.

България ще има и трети състезател в полуфиналите и това е Любомир Епитропов. Той даде 17-о време в сериите на 100 метра бруст с 1:01,20 минути, но се класира напред, след като в първите 16 имаше цели четирима италианци, а само двама от една страна може да продължат към полуфиналите.

Дебютантът на голям форум Тонислав Събев завърши 22-и на 100 метра бруст с 1:01,39 минута.

Щафетата на България на 4 по 200 метра свободен стил за мъже постави нов национален рекорд. Квартетът в състав Антъни Иванов, Петър Мицин, Калоян Левтеров и Йордан Янчев финишира на девето място със 7:18,83 минути и свали близо 12 секунди от досегашното върхово постижение - 7:30,06 минути, поставено през 2018 година в Грац.

На първи пост Антъни Иванов даде време 1:49,00 минута, което е нов национален рекорд в дисциплината.  

България има щафета на европейско първенство за първи път от 37 години.

Последният български представител в първия ден на шампионата в Рим - дебютантката Жанет Ангелова, остана далеч от най-доброто си лично постижение и завърши 23-а с 9:13.74 минути.