0

Б ългарският плувец Цанко Цанков сподели, че атаката за постигнатите от него рекорди в маратонското плуване в открити води идва от българи. Той беше специален гост в предаването „Здравей, България“ по NOVA.

Цанко Цанков обясни подробно какви са били съмненията на Асоциацията по плуване в открити води при отказа за ратификация на рекорда по преплуване на дистанцията от 108 километра в река Дунав.

„Те ми казаха, че на тяхната електронна поща са получили съобщения от българи, с обвинения към мен, като обвиненията са основно за това, че плуването не е рекордно и най-вече обвиненията са за това, че ние сме обявили плуването за успешно, преди то да бъде официално ратифицирано от тази асоциация“, сподели Цанков.

Според него, става дума за техническото ратифициране на плуването, заради записите на GPS системата.

„На тази основа те изискаха от мен по най-бързия начин да представим всички необходими данни и документи, защото това се изисква едно технологично време.“

В крайна сметка, не първият, а вторият опит малко повече от две седмици по-късно е приет за рекорд.

„Вторият опит на 19 септември е направен по всички международни стандарти, на борда имаше три независими GPS системи“, каза Цанков.

„В основата на тази атака стоят българи, това са няколко човека. Когато човек постига успехи, около него се формират недоброжелатели. Има фактори в България, които искат да няма плуване в международни води. И аз мисля, че едни постижения в спорта, не би трябвало да срещат съпротива, но има такива. Не искам да споменавам имена, имаме информация за всичко“, сподели Цанков.

„За първи път се сблъскам с подобни неща. Винаги много съм държал на почтеността в спорта, когато получа атака от българи, това така малко ме… Знаех, че този момент ще дойде, познавам средата, в която съм израснал и се развивам. Знаех, че ще дойде този момент, просто се чудех кога ще е.“

Цанко Цанков показа за зрителите очилата и шапката, с които е преплувал Дунав. Той сподели, че е спазил всички изисквания и стандарти в това отношение.

В началото на месец ноември Цанко Цанков ще се впусне в поредно предизвикателство - протока Молокай.

Източник: gong.bg