0

П лувецът Петър Мицин получи наградата "Спортен Икар" на Фондация "Български спорт" за 2023 година.
 
18-годишният Мицин постави световен рекорд за юноши на 400 метра свободен стил, като спечели три европейски титли при юношите (200, 400 и 800 метра свободен стил), както и златото на Стария континент на 400 метра свободен стил при младежите до 23 години. 

На Световното първенство за юноши той стана шампион на 400 метра свободен стил и взе сребро на 800 метра свободен стил и на 200 метра бътерфлай. 

Мицин има и сигурни две олимпийски квоти за Игрите в Париж 2024 на 400 и на 800 метра свободен стил.

Петър Мицин със Спортен Икар за 2023 г., шахматистките ни - Отбор на годината (ГАЛЕРИЯ)
Мицин Нургюл Спортен Икар Мицин Нургюл Спортен Икар Мицин Нургюл Спортен Икар
110

Фондация "Български спорт" отличи спортисти в осем категории. Церемонията уважи председателят на БОК Стефка Костадинова, много световни и олимпийски шампиони и медалисти, както и легенди на българския спорт.
 
Отбор на годината стана националният тим на България по шахмат за жени, който спечели европейската титла в Будва (Черна гора) през миналия месец.

Носителят на "Спортен Икар" на 2022 година Александър Везенков получи приза за впечатляващо представяне, след като през лятото беше избран за Най-полезен играч (МВП) на сезона в Евролигата по баскетбол, след което премина в отбора на Сакраменто от НБА.

За "Достойно представяне" беше отличен националът по ски алпийски дисциплини Алберт Попов, а за "Шампионско дълголетие" -  олимпийската вицешампионка по спортна стрелба от Токио 2020 Антоанета Костадинова.

Източник: БТА