0

П о 10 000 лева премии ще получат петте ни шахматистки, които спечелиха европейската отборна титла в Будва. Това обяви спортният министър Димитър Илиев в предаване по „Дарик радио“.

„Всяко от момичетата в шахмата ще получи по 10 000 лева, колкото ще получи и треньорът им. Това са суми за бонуси“, заяви министърът.

Той коментира темата с финансирането в шахмата.

"Това, което виждам в последните дни, е неправилно. Навсякъде се казва, че няма стотинка държавно финансиране към шахматистките, които постигнаха успех. Това е вярно, но трябва да се каже, че държавата иска да даде, но няма на кого. Държавата не дава пари на състезателите, а на федерациите, а такива няма. Няма такава, която да може да получи финанси от спорта. 

При 70 милиона средства, изплатени към спорта, как да няма пари за шахмата? Шахматната общност трябва да се помири, да заровят томахавките и да работят както трябва. Да, без финансиране са, но защото няма федерация, която да ги получи. Това настройва хората против държавата, а не трябва да е така", обясни Илиев. 

Той каза и по какъв начин е променена наредбата за заплащането на премии за спортистите, която ще засегне и шахматистките ни.

"Променихме наредбата за премиите, като за първи път в историята на българския спорт младите, преди мъже и жени, ще получават премии от държавата при спечелването на световни и европейски титли. Младите ще получават премии между 10 000 и 20 000.

Най-важните критерии са резултатите от предходната година. С резултатите в шаха, догодина за него трябва да има огромен бюджет, но не знам кой ще го вземе. Има една федерация, която е от 2022 г., която обаче няма да бъде призната от международната федерация", каза още Димитър Илиев.

"Имам информация, че никога няма да получи международен лиценз, защото в миналото хора от ръководството са били забъркани в корупционни скандали. Има шест федерации, като някои не искат да работят с другите. Сега правим одит на начина по получаване на лиценз. Има и сигнали, че са създавани клубове, за да има бройка за създаване на федерация. Това са 7-8 папки с документи, които трябва да бъдат прегледани от юристи, за да се провери за нарушения", продължи той.

"Тук не става въпрос кой на кого е симпатичен, а да се намери истината. Имах среща и с едните, и с другите. Искам да седнат тези хора на една маса, но понякога конфликтите между личностите са толкова големи, че изглеждат непреодолими", коментира още спортният министър.