0

М ъжкият национален отбор на България по баскетбол получава възможност да се класира за втората фаза на квалификациите за Мондиал 2023. Това ще се случи, ако “лъвовете” на Росен Барчовски спечелят и втория си двубой срещу Чехия, който е днес от 20:00 часа в Пардубице.

„Лъвовете“ вече успяха да надделеят веднъж над участника на последните олимпийски игри в Токио, след като постигнаха успех със 79:70 в зала “Арена Ботевград”. По този начин отборът ни застана на третото място в таблицата с баланс от 1/2, докато чехите са на дъното с 0/3.

Първите три отбора от групата ще продължат напред към втората фаза на квалификациите, докато останалият на последната четвърта позиция отпада от борбата за световното. Ако “лъвовете” се поздравят с победа и в Пардубице, те ще увеличат актива си на 2/2 и ще елиминират Чехия.

България ще бъде без Александър Везенков и днес. Според информация на bTV Олимпиакос е отказал да освободи българската звезда за мача с чехите. Предварителната информация бе, че има вариант тежкото ни крило да пристигне директно в Чехия, но това няма да се случи. Интересното е, че „червено-белите“ от Пирея освободиха няколко други национални състезатели за вторите мачове от февруарския прозорец.