0

П ламен Константинов обяви състава на България за олимпийската квалификация за Игрите в Париж 2024, която ще се проведе в Китай (30 септември-8 октомври). Селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол събира отбора за първа тренировка след Европейското първенство в сряда, 13 септември. Групата е от 14 състезатели и в нея има три промени в сравнение със състава от Евроволей 2023, потвърдиха от БФВолейбол. 

От нея липсват опитните Теодор Салпаров и Георги Братоев, които по-рано обявиха своето оттегляне от националния отбор, както и Светослав Гоцев. Като разпределител е повикан Симеон Николов. 16-годишният волейболист на Левски е част от други два национални състава - до 19 години и до 21 години. На поста либеро ще играе Мартин Божилов, а Стефан Чавдаров заема мястото на Гоцев като централен блокировач.

"Трикольорите" ще се подготвят в столичната зала "Христо Ботев" до заминаването си. 

България е в група С, мачовете от която ще се проведат в Китай. Българите ще играят седем мача, като съперници са: Китай, Полша, Аржентина, Нидерландия, Канада, Мексико, Белгия. Квоти за Париж 2024 взимат завършилите на първите две места.

Състав на България за олимпийската квалификация в Китай:

Разпределители - Георги Сеганов, Симеон Николов
Диагонал - Цветан Соколов
Посрещачи - Александър Николов, Аспарух Аспарухов, Денис Карягин, Мартин Атанасов, Николай Пенчев
Централни блокировачи - Алекс Грозданов, Илия Петков, Николай Колев, Стефан Чавдаров
Либеро - Мартин Божилов, Симеон Добрев.