0

Н а рали Дакар френски пилот бе ранен при съмнителна експлозия в автомобила си. Както съобщиха в събота организаторите в пустинята през Саудитска Арабия, пострадалият трябва да бъде откаран със самолет до родината си Франция.

Според организатора на ралито – френската компания ASO, пилотът е пострадал сериозно в четвъртък, когато превозното му средство е спряно от "внезапна експлозия". Полицията „не иска да изключи дори злоумишлен акт“.

След това обаче вътрешният министър на Саудитска Арабия увери в Туитър, че няма „престъпно подозрение“ за причината за „произшествието“.

По думите му катастрофиралото превозно средство е ескортно превозно средство с общо шестима пътници на борда, единият от които е настанен в болница, а състоянието му не било критично.

Директорът на състезанието Дейвид Кастера каза в интервю за френски медии, че пилотът е 61-годишният Филип Бутрон. Шофьорът на бъги на отбора „Содикар“ участва в ралито за девети път и е президент на френския футболен клуб от трета дивизия Орлеан. Миналата година Бутрон завърши на 33-то място.

Според организаторите на ралито Бутрон трябвало да претърпи операция на крака. Според френското външно министерство останалите петима пътници са невредими.

Давид Кастера, директор на Рали Дакар, съобщи вчера, че френският пилот Филип Бутрон е претърпял операция за сериозна травма на крака. Тя е причинена от взврив на експлозивно устройство в колата му в Джеда в четвъртък.

Докато шофирал помощното превозно средство на своя екип към проверка, експлозивно устройство под седалката му избухва, причинявайки дупка в пода на возилото. Тогава групата е била близо до бензиностанция.

61-годишният президент на футболния клуб Орлеан, който щеше да участва в 9-ия си Дакар, „е опериран от сериозна контузия на крака“, според Давид Кастера. „Той е вече по-добре и трябва да се върне във Франция в следващите няколко дни. Силно засегнат бе прасецът му, има и счупена кост. Той беше опериран няколко пъти, в продължение на много часове”.

Въпреки уверенията на властите в Саудитска Арабия, че няма „подозрение за престъпление“, мерките за сигурност около ралито са значително засилени, предаде репортер на АФП.

В съвет за пътуване на своя уебсайт френското външно министерство също призова за „максимална бдителност” след „експлозията” и подчерта, че „хипотезата за престъпно деяние не може да бъде изключена”.