0

П ървата ракета на света Ига Швьонтек е новата стара шампионка на „Ролан Гарос“. Полякинята грабна трофея за втора поредна година и общо трети път в своята кариера, след като във финала преодоля съпротивата на чешката сензация Каролина Мухова след 6:2 5:7 6:4. 

Непоставената Мухова остави фантастични впечатления с представянето си, като надви две състезателки от топ 10 по пътя си към двубоя за титлата. Днес обаче тя нямаше сили да се справи с водачката в схемата, която се наложи в три сета. 

Швьонтек вече е една от най-титулуваните шампионки на „Ролан Гарос“ в Оупън ерата, като изравни постижението на Серена Уилямс, Маргарет Корт, Моника Селеш и Аранча Санчес Викарио, а пред нея са само Крис Евърт, Щефи Граф и Жюстин Енен.

Двубоят бе изпълнен с драма, като Мухова изравни сетовете, макар да изоставаше с 2:6, 0:3 след по-малко от час игра.

Чехкинята на два пъти поведе с пробив в заключителната част, но въпреки това не успя да се нареди сред шампионките от Големия шлем. Въпреки това обаче Мухова може да е горда с представянето си в Париж, благодарение на което ще запише рекорден ранкинг, изкачвайки се от 43-а до 16-а позиция в света.

До момента най-сериозното й постижение в турнирите от Големия шлем беше полуфинал в Австралия през 2021-а година, а най-високото й класиране в ранглиста бе 19-ото място от май 2021-а година. 

Швьонтек ще запази водачествето си в световната ранглиста, отваряйки преднина от над 900 точка пред Арина Сабаленка. С победата днес в Париж полякинята заработи заслужен чек за 2 милиона и 300 хиляди евро.