0

П омощник треньорът на ансамбъла на България по художествена гимнастика Михаела Маевска заяви, че е доволна от подиум тренировката на тима преди световното първенство в София, което започва утре.

Тимът в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова изпробва официалния килим, като българките допуснаха грешки само в композицията с две топки и три ленти.

"Тази подиум тренировка беше много важна за момичетата, защото те са дебютантки на голямо състезание. Успяха да се мобилизират и да си представят съчетанията по доста добър начин за тях. Наистина се надяваме, че на многобоя ще успеят да играят по още по-добър начин композициите, вече са изпробвали залата и трябва да са малко по-спокойни. Това тренираме с тях, във всяко едно състезание да си изграждат опит, да бъдат спокойни е много важно, затова ще им предавам само спокойствие и друго не им е необходимо, защото те по цял ден правят това, така че го могат. Момичетата нямат абсолютно никакви сериозни здравословни проблеми, всяка от тях си има някакви болежки, но те са временни", каза Маевска.

Световното първенство е и първа олимпийска квалификация за Игрите в Париж 2024. Маевска заедно с Весел Димитрова е треньор на ансамбъла, който спечели олимпийското злато в Токио 2020.

"Разбира се, че искаме да вземем сега квотата, но мисля, че това не им тежи на момичетата. Те знаят, че искаме от тях да си изиграят съчетанията, както ги тренират всеки ден. Аз вече доста голям опит събрах като треньор. Наистина съм щастлива, че се учих точно от Весела Димитрова и че заедно успяхме да постигнем мечтата на българската художествена гимнастика - олимпийското злато. Вече се познаваме добре една с друга, че да успеем да се овладяваме във всяка една ситуация", добави тя.

Според Маевска конкуренцията в София е голяма, въпреки липсата на ансамблите на Русия и Беларус.

"Въпреки че Русия и Беларус ги няма, конкуренцията не е никак слаба. Има доста силни отбори, всичко ще зависи от това кой ще издържи психически и на двете съчетания, особено на второто ленти и топки, защото обикновено от него зависи винаги кои отбори ще вземат накрая медалите. Но наистина Италия и Израел, който стана европейски шампион, Китай - всички са много силни отбори", коментира още Михаела Маевска.