0

Ц еремония по представяне на състезанията от популярната верига Рън България за 2024-а и най-добрите български бегачи за 2023-а се състоя в Луковит - ден преди първия старт от веригата за тази година - „Луковит рън“.

На срещата с медиите присъстваха президентът на БФЛА Иван Колев, кметът на община Луковит Иван Грънчаров, директорът на маркетинг и реклама на „Спорт Депо“ Иво Тодоров, Антон Бонов  от БФЛА и Йоне Станковски - организатор на масови събития по бягане в Охрид, Северна Македония.

Церемонията, на която присъстваха организатори, бегачи и фенове на бяганията, започна с едноминутно мълчание в памет на българския патриарх Неофит, след чиято кончина беше обявен национален траур.

Антон Бонов откри церемонията като заяви, че Луковит е един от центровете на леката атлетика в България и един от най-активните организатори на състезания през годините. Бонов подчерта, че през 2024-а година градът е домакин на четири събития - „Луковит рън“, турнир на писта „Веселин Даскалов“, крос кънтри „Луковитски моми“ и националния шампионат по крос кънтри.

Иван Грънчаров приветства гостите и разказа, че развитието на спорта в общината е приоритет. Той припомни, че община Луковит подпомага редовно спорта и специално местния атлетически клуб, както и всички състезания и активности с леката атлетика.

За многогодишното сътрудничество между „Спорт Депо“, Българска федерация лека атлетика и Рън България говори Иво Тодоров. Той сподели, че най-голямата компания за спортна екипировка в света „Найки“, която подпомага Рън България чрез "Спорт Депо" е впечатлена от събитията и трасетата на движението. Тодоров каза, че компанията ще увеличи наградния фонд с продукти за най-добрите бегачи във веригата през 2024-а.

Йоне Станковски даде информация за едно от най-големите състезания по бягания в Северна Македония - Охрид Тръчат с над 2000 участника всяка година. Станковски направи ретроспекция на изданията на Охрид тръчат и сътрудничеството с Рън България. В последното издание на Охрид тръчат имаше три победи на български бегачи - Билсерин Сюлейман, Аделина Павлова и Михаил Вълковски.

След изявленията на официалните гости на церемонията няколко от организаторите представиха състезанията в техните градове.

Организаторите на „Дупница рън“ (7 април) Гичка Михайлова (Хепи рън Дупница) и Йорданка Янкова (победителка в маратона на София през 1999-а) описаха трасето на състезанието, което с уникални гледки към няколко планини - Рила, Витоша и Осогово.

Представителят на община Созопол Стамат Стаматов покани всички на първото издание на „Созопол рън“ на 20 април. Състезанието ще има три дистанции - 15 км, 5 км и 1 км.

Организаторите на „Вършец рън“ съобщиха официално, че освен дистанции 1.2 км, 5.9 км планинско бягане и 11.45 км планинско бягане, ще има и нова дистанция „Вършец ултра“ - 50 км. Основният организатор на състезанието Иван Велков връчи подаръци на всички официални лица и организатори от други градове от името на община Вършец и хотел „Съни гардън“ - основният партньор на „Вършец ултра“.

Антон Бонов припомни трасетата и спецификите на трасетата на Ямбол рън, Видин рън, Студентски град рън, Бистрица рън, Хисаря рън, Поморие рън, Нови Пазар рън и Дряново рън, както и имената на най-добрите български бегачи за 2023-а: Милица Мирчева, Иво Балабанов, Иван Иванов и Мартин Балабанов. Бонов каза, че наградния фонд на Рън България за 2024-а е над 30 000 лв, а в предишните шест години на веригата са раздадени над 250 000 лв за най-силните бегачи. През 2024-а веригата ще почете 100 годишния юбилей на организираната атлетика в България и ще се проведе под мотото „100 години българска атлетика“.

Церемонията завърши с награждаване на най-успелите атлети на „Атлетик 90“ - Луковит - Павел Здравков, Ангел Дарандашев и Вяра Милчева. Тримата показа забележителен напредък и спечелиха титли медали от национални шампионати в различни бегови дисциплини. Те получиха награди от Спорт Депо връчени от кмета Луковит Иван Грънчаров, Иво Тодоров (Спорт Депо) и Иван Колев (президент на БФЛА).