0

Ш вейцарският колос в тениса Роджър Федерер се пенсионира преди почти година, като след броени дни ще духне 42 свещички за ЧРД.

Съперничеството му с другите двама от легендарната „Голяма тройка“ - Рафа Надал и Новак Джокович, продължава да вълнува не само феновете на тениса.

Особено двубоите му с испанеца, който разтърси владичеството му и беше негов основен съперник, когато Роджър бе млад и №1 в света. 

Федерер не скри, че двамата са изпитвали взаимна омраза един към друг тогава по време на рекламно събитие в Ню Йорк на Uniqlo, негов спонсор в последната част от кариерата му. На него швейцарецът също демонстрира абсолютно нов и неочакван от  него бекхенд с две ръце, което накара феновете му да цвилят от възторг.

Роджър разкри, че в началото на кариерата му отношенията му с Рафа не са били точно идилични, а напротив.

„В началото не бяхме приятели, въпреки че се уважавахме много като съперници. Разбирахме се, но бяхме конкуренти и имаше моменти, в които може би не можехме да се понасяме, но това е нормално", каза Федерер. 
„Аз съм с пет години по-голям от Рафа и когато той изгря, беше младият мъж, който искаше да победи всички. 
Беше изключително талантливо момче, много срамежлив. Той ме уважаваше много, а аз него, след това бавно видях го да расте не само като играч, но и като мъж. Виждах как става все по-уверен.“

Връзката между двамата титани се разви и в крайна сметка тя засегна тяхното обкръжение, треньорски щабове и семействата им.

„Отлични отношения имаха дори нашите екипи - неговите треньори и моите - казва той. „С годините разбрахме, че няма да се виждаме толкова често на терена и започнахме да говорим за други неща, всичко стана различно: за контузии, децата, за нашето съперничество, което много ни липсва сега. 

Рафаел е страхотен човек, липсва ми да играя с него всяка седмица, както правехме преди, и аз силно се надявам, че той ще може да се върне отново и да бъде най-добрият".