0

И стински плувен празник стартира навръх Деня на детето - 1 юни на басейн "Спартак" в София. Близо 600 плувци от 37 лицензирани клуба в България ще участват шестото издание на "Златоперки" - едно от най-любимите състезания на талантите ни в плуването. Входът е свободен - всички желаещи могат да станат част от празника на трибуните.
Състезанията ще се проведат в три сесии. Първата започва в 9 часа на 1 юни. В 16 часа на 1 юни е официалното откриване на турнира, а сред официалните гости се очакват министърът на младежта и спорта Георги Глушков, президентът на Българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев и единственият българин в Международната зала на плувната слава в САЩ Петър Стойчев. След откриването започва втората сесия. Третата е на 2 юни (неделя) от 9 часа.
Участниците са родени от 2007 до 2017 г. и са разделени в пет възрастови групи.  Дисциплините са 50 м, 100 м и 200 м във всеки от стиловете, 200 м съчетано плуване и 400 м свободен стил. 


Организатор на традиционния турнир е плувен клуб "Левски". Състезанията са на басейна "Спартак", който е с олимпийски размери (10 коридора по 50 метра). Времената се измерват с електронна измервателна уредба. Главен съдия е Любомир Ценков.
Призьорите във всяка дисциплина ще бъдат наградени със специално изработени медали, а за най-добрите плувци във възрастта си (5 момчета и 5 момичета) ще има купи и предметни награди. 
"Очаква ни истински празник. Първият ден на турнира през 2024 г. е на 1 юни - това е гаранция за страхотното настроение, но "Златоперки" вече се е превърнал в истински плувен празник за талантливите български деца и младежи, които преследват мечтите си чрез плуването. В традиционния турнир на басейна "Спартак" те имат възможност да се състезават при най-добри условия и да усетят тръпката да премерят сили с конкурентите във възрастта си. Това е изключително важно за тяхното израстване. Но още по-важна е и самата наслада от плуването, която изпитват по време на "Златоперки". Настроението, създавано на трибуните, е още една гаранция за незабравими емоции. Вратите на басейна отново са отворени за всички. Каня всички родители, всички, които искат просто да доведат децата си и да им покажат магията на прекрасния ни спорт, всички приятели на плуването, да станат част от празника. За пореден път изказвам своята благодарност към колегите си в плувен клуб "Левски", към треньорите във всички български клубове, развиващи бъдещето на нашия спорт. Специални благодарности и към Министерството на младежта и спорта и нашите партньори за вярата в това бъдеще. Вярвам, че "Златоперки" е именно това - лице на нашето бъдеще", заяви главният организатор на турнира Петър Стойчев.