0

Ч етирикратната олимпийска шампионка по спортна гимнастика Симон Байлс беше избрана за Спортист на годината от американското списание "Тайм".
На олимпийските игри в Токио 2020 Байлс спечели сребро в отборната надпревара и бронз на финала на греда, но заради проблеми с психичното здраве и трудности с ориентацията не участва на другите четири дисциплини.

През октомври Байлс, Александра Рейсман, МакКайла Марони и световната шампионка Маргарет Никълс призоваха Конгреса на САЩ да освободи ръководството на Националния олимпийски и параолимпийски комитет заради скандалното наказателно дело срещу Лари Насар. Той работеше като лекар в Мичиганския държавен университет, където тренира женският отбор по спортна гимнастика на САЩ от 1996 до 2015 година, а също така е бил физиотерапевт за националния отбор на четири олимпийски игри. През януари 2018-а Насар беше осъден на между 40 и 175 години затвор за сексуално посегателство срещу спортистки.


Самият той призна за тормоз и сексуални действия срещу 11 гимнастички, а срещу него свидетелстваха над 150 жени.
24-годишната Байлс спечели четири титли в Рио 2016. Тя стана първа на земя, на прескок, в индивидуалния многобой и в отборното, а на греда взе бронз. Американката е и 19-кратна световна шампионка.