0

Л егендарният германски тенисист Борис Бекер започна да излежава присъдата си от 2,5 г . лишаване от свобода в суровия и страховит английски затвор от викторианската епоха HMP Wandsworth, който е близо до Уимбълдън

Борис Бекер, победител в шест турнира от Големия шлем, беше признат за виновен в укриване на активи и заеми на стойност три милиона евро. 

От цялата присъда той трябва да излежи година и половина зад решетките, докато получи право на условно освобождаване.

Неговото изпитание започва в HMP Wandsworth, затвор, известен като „Wanno“, който се намира само на 3,2 километра от All England Club, където се играе турнирът Уимбълдън. Бекер се превърна в любимец и на английската публика с трите си победи там през 1985 г., 1986 и 1989 г., които го превърнаха в световна звезда.

Според "Daily Mail" „Уандсуърт“ е 170-годишен затвор от категория B, който е пренаселен.

„Плъхове, диво насилие, неистова злоупотреба с наркотици и затворници, които са заключени в килиите си по 22 часа на ден: това е животът в полуразрушения викториански затвор, който Борис Бекер сега ще нарича дом“, обясняват Джейк Райън и Марк Хукъм в „Мейл он Съндей“. 

Той се обитава от 1300 затворници, много от които злоупотребяват с дрога, психиката им е трайно увредена заради 22-часовия престой в килиите. „Wanno” е описан като „един от най-лошите затвори в Обединеното кралство“.

Приведен е пример за насилието там: само за година между 2020 и 2021 г. служителите на затвора трябваше да прибягнат до употребата на сила 1295 пъти.

Борис Бекер, който е интерниран в крило с 6 душа за 86 килии (в които могат да бъдат до шестима затворници), трябва да прекара минимум 15 дни в затвора Уандсуърт, преди да бъде преместен в затвор от категория С с по-ниско ниво на сигурност.

Режисьорът Крис Аткинс, бивш затворник в Уандсуърт, описва затвора в книга по следния начин: „Крясъци, удряне, ръмжене, лай, заплахи, ревност, смях, стонове, спорове, побоища, вой, плач. Сякаш някой беше изтеглил всички звукови ефекти, за да ги взриви наведнъж. Приемното крило изглежда, че за последно е преобразувано през 1895 г., когато Оскар Уайлд беше тук...затворен за хомосексуалност."

По думите му „Уандсуърт“ е много жесток затвор, но ако държиш главата си наведена и не се забъркваш с наркотици, дългове и интригите в крилото, не е толкова опасно.

„Затворниците изглеждат най-вече тежко психично болни, луди от наркотици или и двете“, описва Аткинс преживяването си в Wandsworth.