0

Г ригор Димитров изнесе истинска лекция на Анди Мъри в мача им от втория кръг на Откритото първенство на САЩ по тенис.

Гришо не остави никакво съмнение в превъзходството си и спечели в три сета – 6:3, 6:4, 6:1. От своя страна шампионът от US Open от сезон 2012 г. и бивш №1 в света - Мъри, изглеждаше уморен и не успя да намери отговор на отличната игра на българина. Той дори аплодира Григор за някои от изумителните му отигравания.

Като цяло играта на българската първа ракета нямаше нищо общо с тази от първия кръг, в който, макар да стигна до обрат в 5-сетова драма, допусна много грешки и бе разконцентриран.

Българинът започна отлично мача, като взе подаването си и направи пробив, за да поведе с 2:0. След това обаче Димитров загуби сервиса си и Мъри много бързо направи 2:2. Тенисистът от Хасково направи втория си удар в осмия гейм. Тогава той спечели чиста победи при сервис на шотландеца и отвори аванс за 5:3, а след това спечели спокойно подаването си и затвори частта.

Вторият сет се реши още в първия гейм. Григор Димитров успя да използва инерцията и да пробие шотландеца, а след това поведе с 2:0. Да края на частта всеки печелеше своя сервис, а българинът успя да запази аванси си, като спечели сета с 6:4.

Третата част започна много странно, като двамата си размениха бързо пробиви, от които все пак печеливш бе българинът, тъй като поведе с 2:1. След това Димитров спечели и следващите три поредни гейма и доведе резултата до убедителното 5:1.  

Това бе 12-и мач между Гришо и Мъри, а балансът от тях вече е намален – 8:4 в полза на шотландеца. 

В третия кръг Димитров ще срещне германеца Александър Зверев, който се наложи над сънародника си Даниел Алтмайер със 7:6(1), 3:6, 6:4, 6:3. 

Зверев, който е поставен под номер 12 в схемата на турнира, има 5 победи от 6 мача срещу Димитров, като последната бе наскоро на Мастърса в Синсинати с 6:2, 6:2.