0

Б иляна Дудова се класира на полуфиналите на олимпийските квалификации по борба в Баку, а останалите пет български националки отпаднаха. 

Последният турнир за разпределение на местата за Париж 2024 ще бъде проведен в Истанбул през месец май.

Дудова започна от четвъртфиналите и се изправи срещу много трудна съперничка - Йохана Линдборг, която я победи на европейското първенство в Букурещ през февруари. 

Този път българската националка направи чиста схватка, не допусна грешка и спечели с техническо превъзходство при 9:0 срещу шведката.

На полуфиналите Дудова ще се изправи срещу французойката Амелин Дуаре, като само победителките в двата полуфинала ще спечелят квоти за участие на Олимпийските игри това лято.

Миглена Селишка също започна от четвъртфиналите, където отстъпи с 4:5 на състезаващата се с неутрален статут Надежда Соколова. 

Мими Христова пък започна на 68 кг срещу състезаващата се за Азербайджан българка Елис Манолова и я победи с 4:2. В следвщата схватка Христова се сдоби с голяма преднина срещу Манола Скобелска при 8:0, но украинката я тушира във втората част.

На 57 кг Евелина Николова записа втората си поредна победа за годината срещу французойката Матилде Ривиер, но българката отстъпи на четвъртфиналите срещу германката Сандра Парушевски. 

Тя загуби с 2:4 и също ще чака последната квалификация в Истанбул, за да защитава олимпийския си медал.
Ирена Бинкова на 53 кг и Ванеса Георгиева на 76 кг също отпаднаха от турнира. 

Източник: БТА