0

К амен Михайлов подаде оставка от поста президент на Автомобилната федерация на България (АФБ) във връзка с кризата в родния спорт през последните месеци, наложената забрана за начало на новия сезон и не на последно място - позицията на спортния министър Радостин Василев от понеделник, 7 март.

Проблемите за АФБ назряха още през миналата година, когато служебният министър на спорта Андрей Кузманов издаде забрана на АФБ за провеждане на спортни състезания и събития за срок от шест месеца. Наскоро пък неговият наследник Радостин Василев разпореди проверка на АФБ и изиска документи, които федерацията "не е представила нито в указания срок, нито към настоящия момент" (7 март, понеделник). В същия ден министър Василев написа във Фейсбук, че смята поведението на Михайлов за основната причина за проблемите с професионалното практикуване на автомобилизъм в България.

"Считам поведението на Камен Михайлов като основна причина за невъзможност за бързо решаване на проблема с практикуването на автомобилния спорт в България и категорично заявявам, че това лице не се ползва с доверието ми, нито с доверието на цялото ръководство на министерството", написа министър Василев.

Така се стигна и до днешната пресконференция, на която Камен Михайлов присъства виртуално, тъй като е под карантина заради COVID-19 заболяване. Той заяви, че публикуваните на уебсайта на ММС документи "внушават неистини и потвърждават съмненията за тенденциозното отношение на министър Василев към АФБ". Михайлов добавя, че поради тази причина "подава оставка в името на автомобилния спорт" и че "държи на мъжката си дума".

На пресконференцията присъстваха част от ръководителите на АФБ и действащи автомобилни пилоти, които защитиха позицията на федерацията в деликатната ситуация. Генералният секретар Калоян Станчев каза, че не е толкова изненадан от оставката на Михайлов.

"И съм изненадан, и не съм. Не съм изненадан, защото той това нещо го декларираше от известно време, защото му идва в повече и защото милее за спорта. Знам, че има много настроения срещу него, но също така знам, че когато трябва да се спасява сезон като през последните две години, г-н Михайлов беше на първа линия със своите колеги", заяви Станчев.

Той добави, че всички в АФБ искат "заравяне виртуалната томахавка" с БФАС и призова за "обединение за постигане за нещо градивно". Станчев подчерта, че "това боричкане смазва спорта".