0

Н ай-високопоставеният български ръководител в спорта на Стария континент – Добромир Карамаринов, президент на Европейската атлетика направи равносметка на изминалата година и отправи послание към идващата 2024 г.
„Поглеждайки назад към 2023 г., мога да кажа, че беше изключително успешна година в толкова много отношения.
Фокусирайки се върху нашите собствени състезания, Европейската атлетика реализира поредица от големи състезания, които включват:


- Истанбул - Европейско първенство по лека атлетика в зала
- Лейрия - Европейска купа по хвърляния
- Подебради - Европейско отборно първенство по спортно ходене 
- Пасе - Европейска купа на 10 000 м
- Силезия - Европейско отборно първенство по лека атлетика
- Еспоо - Европейско първенство по лека атлетика до 23 години
- Йерусалим - Европейско първенство по лека атлетика до 20 години
- Брюксел - SPAR Европейско първенство по крос кънтри 

Изминаха само няколко седмици от последното от тях. Бих искал да поздравя и благодаря на местните организационни комитети за това, и всички други събития, които подробно описах. За тяхната превъзходна организация и ангажираност към предоставяне на възможности, на които европейските спортисти могат да се отличават и да се стремят да постигнат личните си цели, което от своя страна продължава да държи нашия спорт в центъра на вниманието на всички спортни фенове.
Първенството в зала в Истанбул през март, се проведе малко след опустошителното земетресение в Турция. То неизбежно хвърли сянка върху шампионата, но организаторите, спортистите и публиката отговориха адекватно на тази трагедия.
На другите ни първенства имахме изключителни постижения и много рекорди. Бих искал да откроя един - световният рекорд на Мария Перес в спортното ходене на 35 километра на Европейското отборно първенство в Подебради.
За първи път и трите дивизии на Европейското отборно първенство се състезаваха на едно място в шест последователни дни – в Силезия като част от Европейските игри. Това допринесе за консолидирането на мястото на нашия спорт в рамките на Европейското олимпийско семейство и увеличи популярността ни и извън границите на Европа.
През тази година проведохме Конгрес и заседание на Конвента. Въпреки, че не са толкова видими за любителите на атлетиката, тези форуми са от решаващо значение за благосъстоянието на нашия спорт в Европа. 
Бих добавил и нещо лично. Признателен съм на  Европейските лекоатлетически федерации, че ми гласуваха доверие и ме преизбраха за президент през април. Ще направя всичко по силите си, за да служа и подкрепя всяка отделна федерация-членка, независимо колко е голям.
Осъзнавам, че има още много неща, които мога да кажа, но се старая да бъда кратък. Искам да поздравя нашите спортисти на годината в Европа - Якоб Ингебригтсен и Фемке Бол. И двамата поставиха европейски рекорди и спечелиха световни титли през последните 12 месеца. И двамата бяха короновани като европейски спортисти на годината за втора поредна година на Галата ни през октомври.
Сега посрещаме с нетърпение 2024 г. и това което ни очаква през следващите 12 месеца.
Най-важното състезание в календара на Европейската атлетика ще се проведе в рамките на шест дни през лятото. От 7 до 12 юни Рим ще е домакин на Европейското първенство за мъже и жени.
Лично аз обичам да съм в италианската столица и да гледам лека атлетика. Градът е изпълнен с история, която обхваща и нашия спорт, тъй като Стадио Олимпико беше центърът на Олимпийските игри през 1960 г. и Европейското първенство по лека атлетика през 1974 г. Сега отново ще ни посрещне 50 години след последното голямо атлетическо събитие.
Подготовката за Европейското е напреднала и съм сигурен, че ще видим страхотно зрелище, осигурено от най-добрите звезди на атлетиката в Европа. След първенството в Рим те ще поемат по пътя към Париж, където 2 месеца по-късно ще се проведат Олимпийските игри.
Преди дванадесет месеца написах: „Вярвам, че през 2023 г. ще видим много от нашите инициативи за развитие с още по-осезаеми резултати“ и макар да нямах кристална топка, вярвам, че това в значителна степен се е сбъднало, и ще става още повече очевидно през следващата година.
По време на Конгреса и с одобрението на Европейския съвет по лека атлетика представих моята стратегическа пътна карта за следващите четири години, където фокусът ще бъде върху три стълба: конкуренция, дигитализация и иновация, и общност. 
Днес е първият ден от тази пътна карта и в моето новогодишно послание за 2025 г. се надявам да има много неща, които да кажа за това, което сме постигнали през 2024 година.
Както винаги, бих искал да изкажа голяма благодарност на всички служители и доброволци в много местни и национални организации, повечето от които отделят от свободното си време и то без да получават лично признание.
Изказвам признанието си и на нашите търговски партньори, които подкрепят финансово Европейската атлетика и ни позволяват да вършим огромен обем работа, за да гарантираме, че леката атлетика ще продължи да бъде толкова фантастичен спорт, за който работим.

Пожелавам на всички здрава, весела и успешна 2024 година!


Честита Нова година!


Добромир Карамаринов, президент на Европейската атлетика