0

П резидентът на МОК Томас Бах обяви, че решението на организаторите на "Уимбълдън" да забранят участието на руски и беларуски тенисисти в турнира е политическо и противоречи на принципите. Олимпиец №1 направи това изявление пред сайта "Inside the Games".

"Вижте нашите тенис приятели в Париж. На "Ролан Гарос" руските тенисисти можеха да играят като неутрални спортисти, но на "Уимбълдън" правителството им забрани и ако го позволим, ако се предадем, тогава ще загубим. Как ще можете да гарантирате честна конкуренция във вашия спорт, ако правителствата решат според политическите си интереси кой може да се състезава и кой не може. Това противоречи на всеки принцип, който отстояваме, ако го оставим на правителствата, ние ще се превърнем в политически инструмент и няма да можем да гарантираме честна игра", каза Бах.

На 20 април организаторите на "Уимбълдън" забраниха на руските и беларуски спортисти да участват в турнира, а както и на други тенис състезания в Обединеното кралство. Асоциацията на тенис професионалистите (ATP) и Женската тенис асоциация (WTA) разкритикуваха това решение и месец по-късно обявиха, че "Уимбълдън" тази година няма да носи точки за световната ранглиста. Освен това от ATP заявиха, че точките, спечелени от тенисистите на турнира в Лондон миналата година, няма да бъдат замразени, а ще бъдат отписани според правилата на асоциацията. Също така Международната тенис федерация (ITF) обяви отнемането на точки за ранглистата за юношите и атлетите в инвалидни колички на предстоящата надпревара.

"Уимбълдън" се провежда в Лондон от 1877 година и е един от четирите турнира от Големия шлем. През 2022-а надпреварата ще се състои от 27 юни до 10 юли. Миналата година шампиони станаха Новак Джокович (Сърбия) при мъжете и Ашли Барти (Австралия) при жените, която на 23 март прекрати спортната си кариера.