0

Б лагоевград е домакин на Държавното лично-отборно първенство по спортна гимнастика през уикенда. В надпреварата ще участват 165 състезатели от 17 клуба, разпределени в шест възрастни групи. Сред заявените са най-добрите състезатели при мъжете Еди Пенев, Йордан Александров, Божидар Златанов, Димитър Димитров, които се борят за спечелване на квота за Олимпийските игри в Париж 2024, както и Валентина Георгиева, която спечели златен и два сребърни медала от Световните купи тази година и и заедно с Кевин Пенев има квота за участие на Олимпийските игри.  

"Искам да благодаря на кмета на Благоевград Методи Байкушев. Ние за първи  път провеждаме състезание в града от държавния календар. То е много важно, защото след него ще определим кои състезатели ще участват на Европейското първенство в Римини (Италия). Естествено ще имаме още доста контролни, но това ще бъде основното контролно. На този шампионат ще се насладим на една много силна гимнастика", заяви президентът на Българската федерация Красимир Дунев. 

Турнирът ще бъде открит в петък в 13:30 часа от кмета на общината Методи Байкушев в присъствието на Красимир Дунев и Йордан Йовчев.

В залата в Благоевград любителите на спортната гимнастика ще видят и спечелилата квота за олимпийските игри в Париж Валентина Георгиева.

"Това е огромен успех за нас. От много години не сме имали жена на олимпийски игри. За последно в Лондон през 2012 година ни представя Ралица Милева. Много е важно, че Валя се връща в спорта след много сериозна контузия на коляното. Тя претърпя  сериозна операция и на три световни купи да вземе два златни и един сребърен медал, както  и квота за олимпийските игри, е наистина огромна радост за нас. Искам да й пожелая да е здрава, да продължава напред. Аз бях сигурен, че тя ще се възстанови напълно и ще я видим отново на световния подиум. Валя е едно силно момиче", каза още олимпийският вицешампион на висилка от Игрите в Атланта 1996.

Еди Пенев също има шанс да спечели квота за Париж и заедно с брат си Кевин да представят страната на най-големия спортен форум.

"Еди е близо до спечелване на трета квота. Трябва да е много спокоен. Съчетанието му на земна гимнастика е много силно, много е конкурентно, затова той трябва да се успокои и да направи приземяването на всяка една серия. Надявам се на Световната купа в Доха да се класира в топ 3. Съжалявам, че на третата Световна купа той не можа да си вземе необходимите точки и да сме по-спокойни. До края ще чакаме какво ще се случи. Надявам в Доха да изиграе едно уникално съчетание и да се поздравим с трета квота", допълни легендарният гимнастик.