0

Т ри основни приоритета обявиха в дейността на София като „световна столица на спорта“ през 2024 г. Титлата бе спечелена благодарение на иновативността и добрите практики, въведени от града като „европейска столица на спорта“ през последните 8 години.

На пресконференция днес кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщиха, че програмата на Фондацията през следващата година се базира върху три основни направления: 

- осигуряване на повече възможности за спорт, за активен и здравословен начин на живот, чрез нови основни, партньорски и съпътстващи събития, които за следващата година са общо 312.

- засилване социалната роля на инициативата с повече активности със социална ангажираност с цел предоставяне на възможности за активен живот на хората със специални потребности, деца и младежи в риск, както и за подпомагане на благотворителни каузи

- преструктуриране на значителен човешки, логистичен и финансов ресурс към рехабилитацията на туристическата и спортна инфраструктура на Витоша и околните планини.

„Ученическият спорт и спортът за всички са сред постоянните приоритети на Столична община. Инициативата „столица на спорта“ позволи да предоставим повече възможности в това отношение. За последните 4 години в града ни се състояха 1380 спортни събития, които увлякоха над 4 милиона души. Само Фондацията „София – европейска столица на спорта“ организира за този период 534 активности и още толкова съпътстващи събития. Много спомогна и Програмата за директно финансиране на спортните клубове, както и промените в наредбите, стимулирали повече инвестиции в спортната база. Надявам се следващият кмет да продължи тази политика по отношение на спорта за гражданите и гостите на нашия град,“ заяви Йорданка Фандъкова.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев изтъкна все по-мащабната дейност и предоставянето на повече възможности за активен живот на хората със специални потребности, деца и младежи в риск, както и за подпомагане на благотворителни каузи. "Столична община издейства спортната база да бъде ползвана безплатно от децата със специални нужди. Важно е отношението към спорта, който формира много полезни качества в практикуващите го,“ каза още Георгиев, който е и председател на Фондация "София - европейска столица на спорта". 

За по-голяма ефективност инициативата „София – световна столица на спорта“ ще бъде подкрепена и ще работи в партньорство с Министерството на младежта и спорта, това на туризма, както и на образованието и науката, с Българския олимпийски комитет, с НСА „Васил Левски“, с Природен парк „Витоша“ и др. „За оперативната дейност се създава Организационен комитет с председател Йорданка Фандъкова, включващ ръководителите на съответните институции, организации и спортни общности, подкрепили и обогатили програмата“, съобщи Анатоли Илиев, зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта. 

През 2024 г. София като Световна столица на спорта ще е домакин и организатор на “5-а Световна среща за спорта“ (5th World Meeting in Sport). В нея ще участват представители на спортни организации и структури от цял свят, като ще бъдат разисквани широк обхват от теми и проблеми в сферата на спорта, активния начин на живот и превенцията. 

Стойка Кръстева и Йоана Илиева също подкрепиха инициативите на София - световна столица на спорта

 Стойка Кръстева и Йоана Илиева също подкрепиха инициативите на София - световна столица на спорта
sofia2018.bg

На пресконференцията днес присъстваха още олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева и фехтовачката Йоана Илиева – двете отдавна подкрепят инициативата. „В последните години виждам, че децата имат нужда от пример и модели на подражание. Правя каквото мога и чрез инициативите на Столична община се надявам повече млади българи да бъдат спечелени за спорта. Важно е да сме тук, в България и да сме задружни. Само така ще успеем,“ заяви златната медалистка от олимпиадата в Токио.

„Не съм забравила и до днес как като малка родителите ми ме водеха на подобни спортни събития, това ме запали по спорта. Сега, с проекта „спортна столица“ се предоставят много повече възможности за състезания и надпревари. Спортът е много важна част от нашия живот и за това ще продължа да помагам с каквото мога на инициативата“, каза Илиева, която бе лице на „София – европейска столица на спорта“ за 2020 г.

Във връзка с инициативата и по идея на кмета Йорданка Фандъкова „София – европейска столица на спорта“ възнамерява да организира анкета, която да определя ежегодно „Спортист на София“, а Монетния двор ще издаде специален възпоменателен медал „София – световна столица на спорта“. Чрез сътрудничество с Националната олимпийска академия ще се разработят стратегия и програми за развитие на спорта, двигателната активност и туризма за младите хора в столичните училища (представени днес от проф. Лозан Митев), а специален проект ще подпомогне развитието на най-масовите и популярни колективни спортове - баскетбол и волейбол сред учениците на София (презентиран днес от Лъчезар Коцев).