0

Б ългарските състезатели си осигуриха участие на два финала след първия ден на квалификациите при мъжете на Световната купа по спортна гимнастика в Мерсин (Турция). Еди Пенев ще спори за отличията на земя, а Йордан Александров е сред осемте най-добри на успоредка.

Пенев, който е шампион от Световните купи във Варна и в Осиен (Хървтаия), получи за изпълнението си в пресявките 14.300 точки и влиза на финала на земя с втора по сила оценка. Брат му Кевин Пенев допусна грешки и с 13.050 е 14-и в подреждането на този уред.

В изпълненията на успоредка Йордан Александров беше оценен с 14.100 точки, което е пети по сила резултат и му осигури място на финала. Божидар Златанов допусна неточности и с 13.100 точкисе нареди 17-и.

Квалификацията на кон с гривни се оказа трудна за българите. Кевин Пенев, който спести част от трудността си, е на 11-о място с 12.650 точки, а след падане от уреда Йордан Александров е 23-и с 11.050. Така двамата останаха извън най-добрите осем.

Утре са квалификациите на прескок и на халки с участието на Божидар Златанов и Кевин Пенев, както и на висилка за Еди Пенев и Божидар Златанов.

Треньори на тима са Милко Танкушев и Дамян Игнатов, а съдия - Сергей Стоянов.

В надпреварата участват 97 спортисти от 25 държави. Финалите на всички уреди са в неделя, пише БТА.