0

Н аказаният до живот легендарен американски колоездач Ланс Армстронг, който днес няма право да участва дори в квартално състезание, разказа как е минавал под радара на допинг тестовете в апогея на кариерата си, донесла му уникалните 7 победи в Тур дьо Франс. Куриозното е, че той не бе спипан с допинг, а светът му се срути след като призна за употребата на стимуланти в тв предаването на Опра Уинфри.

Ланс бе опозорен и като пример на милиони онкоболни по света, тъй като той успя да пребори рак на тестисите, преди да покори най-високите спортни върхове в кариерата си.

Тексасецът разкри своята тайна в подкаста на Бил Махер. По думите му най-мощните препарати за изнурителен спорт като колоезденето с етапи по над 6 часа имат кратък период на разпадане – до 4 часа, като ЕРО или еритропоетин, най-употребяваният от него стимулант. Армстронг отрече ЕРО да причинява странични ефекти.

„EPO, което беше ракетното гориво, което промени не само нашия спорт, но и всички спортове за издръжливост, имаше период на полуразпад от четири часа, така че изчезва от тялото много бързо. С четири часа можете да направите сметката. Истината е, че сте имали лекарство, което е било неоткриваемо, което е подобрило ефективността и възстановяването ви. И двете неща са важни, но особено ефективността“, каза Ланс.

Така след това пробите на урината, която му взимали, били чисти от забранени стимуланти.

В интервюто Армстронг отново повтаря, че не е дал положителна проба в нито един от 500-те антидопинг теста, на които е бил подложен в кариерата си. 

„Да, можете да маскирате употребата на допинг вещества, но не става дума за това. Направиха ми 500 теста и никога не съм давал положителен тест за допинг.  

Това не е лъжа, това е истината. Нямаше как да пропусна тестовете, но когато се изпикавах в шишенцето, там не намираха нищо.

Реалността и истината за всичко това е, че някои от тези вещества, главно най-полезните, имат период на полуразпад от четири часа. 

Докато други вещества, като канабис или анаболи, могат да бъдат открити в организма за по-продължителен период. 

Можеш да пушиш джойнт и да караш трактора си... и през седмици пак ще имаш положителен тест”.