0

П ротестиращи на пистата за малко да провалят бягането на 400 м с препятствия при мъжете на турнира от Диамантената лига в Стокхолм. 

Демонстрантите, които не знайно как бяха допуснати да излязат на пистата, за малко да станат причина за сериозни контузии на състезателите, след като се появиха ненадейно точно във финалните метри. За щастие, всичко се размина без сериозни инциденти, а нарушителите бяха изведени от стадиона от стюардите на състезанието.

Победата безпроблемно спечели олимпийският и двукратен световен шампион Карстен Вархолм.  Норвежецът се бе откъснал далеч пред съперниците и не бе притеснен от протестиращите, за да финишира с постижение от 47,57 секунди.

Втори се нареди Кайрън МакМастър с 48,94 сек., а третото място зае естонецът Расмус Мяги с 49,04 сек.

Дъждът, който валеше от началото почти до средата на турнира пък стана причина за огромното забавяне на състезанието в овчарския скок при мъжете, където звезда в сектора е представителя на домакините Арманд (Мондо) Дуплантис. Той все пак спечели първото място, като само с 3 успешни опита стигна и преодоля 5,95 м. Останал сам в сектора и под бурните аплодисменти на публиката той пробва да подобри за седми път световния рекорд като поиска летва на височина от 6,23 м. Дългото чакане и не добрите атмосферни условия обаче му попречиха за нещо повече и той направи 3 неуспешни опита като само в третия успя да се вдигна над летвата.

Втори с 5,82 метра остана Ернест Джон Обиена от Филипините, а с 5,72 метра Пал Хауген Лилефосен от Норвегия зае третата позиция.

В бягането на 100 метра победата завоюва южноафриканецът Акани Симбине. Той спря хронометъра на 10,03 секунди. Втори с 10,14 завърши Рийс Прескод от Великобритания, а трети с 10,23 се нареди германецът Джошуа Хартман, който изпревари с фотофиниш нидерландеца Рафале Бужу.

В друг от най-очакваните стартове британката Дарил Ниета стигна до победата на 200 метра при жените. Тя спечели с 22,50 секунди, като изпревари с 0,08 секунди сънародничката си и световна шампионка за 2019 година Дина Ашър-Смит. Трета с 22,59 секунди се нареди Жаел Бестуе от Испания