0

П редседателят на Българската федерация по таекуондо (БФТ) Слави Бинев днес официално бе назначен за първи вицепрезидент на ETU (европейския таекуондо съюз). 

Лично президентът на европейската централа Сакис Прагалос връчи сертификата на Бинев на пресконференция в София. 

Специални гости на срещата с журналисти бяха вицепрезидентът на ЕТU Фред Буийтенхуйс, генераният секретар на европейската централа Антонио Барбарино и главният секретар на БФТ Александър Минев. 

Българската столица за втори пореден път е домакин на олимпийската квалификация по таекуондо, а финалистите от всяка категория ще спечелят квота за олимпийските игри в Париж 2024.

"Пръв сред равни. Имаме шестима вицепрезиденти“, коментира Слави Бинев.

„Ние ще бъдем една от държавите, които ще направят модата в таекуондото в Европа. Вървим в правилната посока. Европа може да застане срещу целия свят и да победи в таекуондо. 

Да станеш европейски шампион или вицешампион моментално те нарежда сред лидерите за олимпийски злато. 

Квалификацията в Европа е от най-тежките", коментира новия си пост в европейското таекуондо и предстоящите квалификации Слави Бинев.

Четиримата български бойци, които ще се борят за олимпийските квоти са: Християн Георгиев (58 кг.), Митко Джордев (68 кг.), Александра Георгиева (49 кг.), Мартина Атанасова (57 кг.). 

В надпреварата заявки за участие са подали 140 състезатели в осемте олимпийските категории и още 35 състезатели в пара категориите. 

Надпреварата се провежда в спортната зала в гр. Елин Пелин. 

Всички срещи от квалификационния турнир се предават на живо в олимпийския канал на МОК.

Източник: БТА