0

М ъжкият национален на България пристигна в Катовице, където в петък вечер ще изиграе първи си мач на световното първенство срещу домакина Полша. Тимът ни се настани в хотел „Виена Хаус“ около час след полунощ.

Треньорът Николай Желязков направи видео разбор на „дружина полска“, актуален световен шампион. Тази вечер нашите ще тренират в залата, където утре ще започне мачът в 21.30 ч. Единствено Тодор Скримов няма да може да играе заради контузия.

В залата няма да има нито едно свободно място, увериха домакините. Още преди седмица всички 11 060 билета са били разпродадени. 

Очаква се българският тим да бъде подкрепян от няколко десетки от най-верните свои привърженици. Георги Христов, председателят на Националния фенклуб на България, тръгна с още запалянковци от София с коли за град Катовице.

В неделя нашите се изправят срещу САЩ, а във вторник – срещу Мексико. И двата мача започват в 18.30 ч. Всички двубои ще бъдат предавани пряко по МАХ Спорт 1. Според регламента на световното първенство на осминафинал продължават първите два във всяка от шестте групи. Четирите най-добри трети също ще участват в елиминационната фаза.

Преди мача между Полша и България домакините са организирали церемония по откриване на световното първенство. Ще има танцово шоу, което да подгрява публиката. 

„Сподек Арена“ е била домакин на големи спортни събития в историята. Освен по волейбол залата е приемала и световно първенство по хокей на лед. В „Сподек Арена“ концерти са изнасяли идоли като Металика, Дийп Пърпъл, Пиър Джем, Жан Мишел Жар и Майк Олфийлд.

През 2001 година е рекордната посещаемост в залата - почти 50 хиляди души гледаха финалите на Световната лига по волейбол.