0

Н ационалният тим на България по баскетбол за мъже загуби от Португалия със 78:88 (20:21, 32:23, 12:23, 14:21) като гост в Коимбра в среща от третия кръг в група F от предварителните квалификации за Европейското първенство през 2025 година в Латвия, Кипър, Финландия и Полша. 

Поражението бе първо за българите след победите като домакини на Кипър и Румъния в предишните мачове. Португалците записаха трети пореден успех и оглавиха еднолично временното класиране, докато България остава на второ място и ще трябва да гони успех с над 10 точки при домакинството си на този противник през следващата година.

Липсваше лидерът на отбора Александър Везенков, който по същото време със своя клубен тим Олимпиакос игра срещу Партизан за Евролигата (87:58 за Олимпиакос с 15 точки и 7 борби за българина).

В другата среща от групата по-рано днес Кипър загуби като домакин на Румъния с 65:69 (19:19, 16:21, 13:14, 17:15) и записа трето поредна поражение. Румънците постигнаха първи успех и заемат трето място в подреждането.

В Коимбра селекционерът Росен Барчовски избра в стартовата петица да започнат Деян Карамфилов, Чавдар Костов, Иван Алипиев, Алекс Симеонов и Емил Стоилов.

Четири поредни тройки на Иван Алипиев, Чавдар Костов, Алекс Симеонов и Деян Карамфилов дадоха възможност на България да поведе с 14:7 в средата на първата четвърт. В следващите минути домакините наваксаха пасива си и взеха точка аванс след първата четвърт 21:20.

Българските национали имаха превъзходство през втория период, макар и да не успяваха да се откъснат с повече от 3-4 точки до последните две минути на първото полувреме, когато Евгени Хаджирусев вкара за 43:38. Малко по-късно с точна стрелба от дистанция натурализираният американец Дейвид Кравиш оформи крайното 52:44 за България след втората част. 

В последните минути на първото полувреме Алекс Симеонов нарани глезена си.

По-слабо второ полувреме бе в основата на първото поражение на водения от Росен Барчовски тим. Със серия от 11:4 в първите четири минути след почивката португалците се доближиха на точка – 55:56 и впоследствие, възползвайки се от по-агресивната си игра, поведоха с 67:59 при оставащи по-малко от две минути от третата четвърт. 

Българите стопиха малко от пасива си до 64:67 преди последната част след тройка на Евгени Хаджирусев и кош на Константин Костадинов.
Домакините пак вдигнаха разликата в началото на четвъртата четвърт до 71:64, но със серия от седем безответни точки България изравни при 71:71 шест минути и половина преди финала. 

Тимът на Португалия обаче пак се откъсна напред за 84:73 при оставащи три минути и до края на националите не успяха да противодействат ефективно на съперника. 

Заради травма в последните минути не можа да се включи Евгени Хаджирусев.

Макар да демонстрираха по-точна стрелба за три точки българските баскетболисти отстъпиха при стрелбата от средно разстояние, направиха повече грешки, имаха проблеми в организацията на играта и допуснаха слабости в защита.

Чавдар Костов бе най-резултатен със 17 точки, 3 борби и 2 асистенции, а Дейвид Кравиш завърши с 14 точки и 7 борби. По 8 точки отбелязаха Павлин Иванов, Алекс Симеонов и Константин Костадинов.

За Португалия Диого Брито се отчете с 19 точки, 4 борби и 4 асистенции, а по 18 точки вкараха Рафаел Лижбоа и Траванте Уилямс.

В следващия кръг на 13 ноември (понеделник) България ще гостува на Кипър в Никозия, докато Португалия приема Румъния в Коимбра.