0

С ану Шерпа стана първият човек в света, изкачил по два пъти всички 14 осемхилядника.

47-годишният непалец оформи рекорда си на 21 юли, когато покори Гашербрум II (8035 м). „Свръхчовешки подвиг. Историческо постижение за алпинист от Непал. Браво, сър, нищо друго освен уважение“, написа потребител в Туитър под новината за постижението на Сану.

Рекордьорът започва да се катери вече 16 години. Той пристигна в Катманду през 2005-а, за да търси работа, след като дотогава е бил пастир. Назначават го за портиер и кръстосва страната в изпълнение на задълженията си. Година по-късно получава предложение от корейска експедиция да бъде водач в изкачването на Чо Ою, шестия по височина връх в света. Така започва неговата авантюра в алпинизма. „Обичам да се катеря. Толкова е хубаво да си в планината“, разказва в интервю за Everest Chronicle Сану Шерпа.

Той е качил Покрива на света – Еверест, седем пъти. Първият е през 2007-а, а последният – през 2017-а.

В същия ден – 21 юли, Пасдава Шерпа пък стана човекът, изкачил за най-кратко време петте най-високи върха в света. Направи го за 69 дни и така подобри рекорда на легендарния Нирмал Пурджа, който беше от 70 дни.

Пасдава започна с Канченджунга (8586 м) на 14 май и завърши с К2 (8611 м). Между тях покори Еверест (8848,86 м), Лхотце (8516 м) и Макалу (8463 м). На 22 май пък той записа друго уникално постижение, като заедно с другия шерп Дава Онгу и норвежката алпинистка Кристин Харила изкачиха Еверест и Лхотце за около девет часа.