0

И отлично подготвеното трасе в Банско не помогна на Радослав Янков да влезе във финалите на Световната купа в алпийския сноуборд.
В трети пореден старт звездата ни завърши на 17-о място, този път на 11 стотни от 16-ия Щефан Баумайстер (Гер) в паралелния слалом. Във второто спускане Радо водеше срещу Коуди Уинтърс (САЩ), но бе изпреварен в последните метри. Най-бърз в квалификацията бе австриецът Арвид Онер, който изпревари с 15 стотни Дарио Кавизел (Швейц), а олимпийският шампион от Пекин 2022 Бенямин Карл (Ав) отпадна след второто спускане.

„Започвам да си мисля, че е някакъв карък. Не успях да се възползвам от последната част на трасето и да генерирам скорост. Второто ми спускане беше по-слабо, ще видя на записа къде точно загубих. Иначе поздравления за екипа, предвид пороя, който се изля последните дни, трасето учудващо за всички държи и е твърдо“, заяви пред „Телеграф“ носителят на Световната купа за 2016 г.

Останалите български представители при мъжете - Димитър Ганичев, Александър Кръшняк и баща му Михаил Кръшняк отпаднаха още след първото спускане на писта "Томба". При жените Теодора Пенчева направи две чудесни спускания и остана 21-а в първото си международно състезание от доста време. Тя остана на 5,65 секунди от 16-ото място. 40-годишната Пенчева стартира много добре в последното си действие на трасето и в един момент дори се движеше 11-а, но в края се забави и слезе на 21-а позиция. Квалификацията бе спечелена от Юлия Цог (Швейц), която изпревари с 53 стотни Цубаки Мики (Яп). Финалите са от 13 часа днес, а утре предстои втори паралелен слалом.

Относно представянето на своите съотборници, 32-годишният Янков каза: „Момчетата са млади, трябват им още стартове, пътят е правилен на тренировки се справят добре. Теди за пореден път се състезава, големи приятели сме с нея, тя също е боец“.

Радо беше подкрепян от почти цялото си семейство и най-добрата ни сноубордистка от близкото минало Александра Жекова. От родното му Чепеларе за Янков стискаше палци приятелката му Райна, която в навечерието на Нова година го дари с дъщеря Дария,