0

Париж, Пламен Вълков, наш пратеник

Впечатляващ старт направи Радослав Росенов в боксовия турнир на олимпиадата в Париж. Националът ни в категория до 63,5 кг се справи без никакви проблеми с таджика Бахудур Усмонов. И в трите рудна българинът, който дебютира в състезание от такъв ранг, бе господар на ринга и не даде на по-опитния си съперник да го застраши. Така накрая съдиите обявиха победата за Росенов с категоричното 29:28, 30:27, 30:27, 30:27, 30:27. 

Русенецът, който е трикратен носител на купа "Странджа", започна отлично срещата и с много красиви комбинации отвори разлика в резултата. Националът ни показа класа, като с резки удари и отклони не остави съмнения, че видимо е по-добър. В началото на втория рунд Росенов получи тежък удар с глава, което доведе до аркада над лявото му око. Дори и така обаче той продължи да действа категорично и взе убедителната победа.

"Излязох на ринга с нагласата, че съм на републиканско първенство. Благодарение на треньорите си направихме мача лесен. Знаех, че е с такъв стил и очаквах да върви напред, коментира щастливият Радослав след победата. - Аркадата не ми пречи. Толкова много съм имал. И съм ставал шампион", допълни той.

На осминафиналите Росенов ще боксира срещу поставения под №1 в схемата Уаят Санфорд (Канада), който е панамерикански шампион тази година от игрите в Чили.

"Сега обаче ще се бие с българин", отвърна Радослав на въпроса, че на панамериканските игри съперникът му е победил кубинци и американци.

На същото мнение бе и старши треньорът на националите ни, кубинецът Жоел Арате.

 "Бях много спокоен. Много хора ми се обадиха да ми кажат, че чакат да се кача на ринга. Защо да не стана републикански и на олимпиадата в Париж, пошегува се боксьорът ни. - Много ме мотивира подкрепата от залата, особено във втория рунд. Президентът Радев, Стефка Костадинова, всички. Не очаквах толкова много хора", завърши той. 

Утре от боксьорите ни на ринга в Париж излиза Рами Киуан в категория до 71 кг. Той ще се боксира с Дамиан Деркач (Пол).