0

Испанецът Рафаел Надал победи с 2-6, 6-7 (5), 6-4, 6-4, 7-5 руснака Медведев и спечели Откритото първенство на Австралия в Мелбърн. Това беше неговата 21-а победа в турнир от Големия шлем, с което вписа името си в историята като първият с подобно постижение.

С по 20 титли са Роджър Федерер и Новак Джокович.

Победата на Надал бе отпразнувана подобаващо не само от колоритната испанска агитка в Мелбърн Парк, но и от австралийската публика, на която й дотегна от нервните и груби изблици, и провокации на руснака.

Рафаел Надал отново влезе в историята тази неделя, като върна два сета срещу Даниил Медведев за своята двадесет и първа титла от Големия шлем и втората си на Australian Open.

Резултатът от 2-6, 6-7(5), 6-4, 6-4 и 7-5, за 5 часа и 24 минути, бележи един от най-брилянтните епизоди в спорта. 

Срещата продължи 5 часа и 24 минути. Това е вторият най-дълъг финал в историята на турнир от Големия шлем и най-големия обрат в Оупън ерата. Надал спечели втора титла в Мелбърн след 2009 година.

Рафаел Надал с исторически обрат и победа в Мелбърн
Рафаел Надал Медведев финал Рафаел Надал Медведев финал Рафаел Надал Медведев финал
33

Първи сет

Испанецът започна със свой сервис мача и успя да спечели първия гейм, макар че той премине през равенство 40:40. Всеки от тенисистите вземаше подаването си до 2:2, когато Медведев успя да направи пробив на нула. Руснакът го затвърди, като спечели сервиса си, а след това се възползва от спада при Надал и направи нов пробив за 5:2. В крайна сметка сетът приключи при 6:2 за световния номер 2 за 42 минути.

Втори сет

Далеч по-оспорван и непредвидим беше вторият сет. Испанецът започна да играе по-агресивно и да излиза на мрежата почти при всеки свой добър сервис. Това му помогна да направи пробив за 3:1, а след това и да го потвърди при 4:1. Медведев обаче показа железни нерви, като успя да върне пробива и намали на 4:2. Надал опита всичко и бе на крачка от успеха - 5:3. Даниил Медведев пък доказа, че се представя най-добре при голямо напрежение и върна и втория пробив, а след това успя да изравни за 5:5. Така сетът стигна до тайбрек, в който испанецът отново имаше предимство в началото, но Медведев направи 4 поредни точки и го затвори със 7:5. Сетът продължи час и 25 минути.

Трети сет

Мачът обаче съвсем не беше свършил въпреки голямото психологическо предимство на руснака. Всичко вървеше спокойно до 4:4, когато дойде подаването на Медведев. Тенисистът си позволи да влезе в словесен спор с част от публиката, която го освиркваше, и загуби концентрация. Той изигра нетипично някои топки, което позволи на Надал да го пробие. Испанецът се възползва, след това спечели на нула сервиса си, намали изоставането си на 1:2 сета и остана в мача.

Четвърти сет

Четвъртият сет също се превърна в епична битка. Вдъхновеният Рафа Надал направи бързо пробив и поведе с 2:1 гейма, но Медведев не се отчая и направи веднага рибрейк за 2:2.

Още в следващия гейм испанецът отново взе подаването на съперника си, като този път го затвърди с успех и на своя сервис и стигна до 4:2. До края всеки вземаше сервиса си, а Надал постигна чист успех в 10-ия гейм за крайното 6:4 в сет, който продължи 62 минути.

Пети сет

В петия гейм испанецът пръв стигна до пробив 3:2, след което при свой сервис направи 4:2. В десетия гейм Надал сервираше за мача, но допусна пробив.

Испанецът успя да вземе отново подаването на Медведев в 11-ия гейм, а с гейм на нула в следващия затвори двубоя с първия си мачбол.

Двамата тенисисти показаха изумителен тенис, имаха своите шансове, но с по-големия си опит и по-добра игра в ключовите моменти, на което са способни само шампионите, Надал успя да извоюва рекордната си 21-а титла от Големия шлем и да влезе в историята на този спорт.

Той става вторият играч след Джокович, който може да впише поне 2 пъти името си върху трофея на всеки от четирите турнира от Големия шлем.

Рафа, който дебютира с първата от рекордните си победи на клей на Ролан Гарос през 2005 г., след като победи Мариано Пуерта в четири сета, днес стана най-добрият играч на всички времена.

На 35 години и 241 дни той е четвъртият най-възрастен спечелил Откритото първенство след Кен Розуoл, Мал Андерсън и Роджър Федерер.