0

С уперзвездата на тениса Рафаел Надал се бори с болезнено състояние на стъпалото, но все пак спечели турнирите от Големия шлем в Австралия и Франция тази година. Сега Рафа е амбициран да играе е в следващия голям турнир - на класиката на трева в Уимбълдън, въпреки проблемите с краката си. 

„Да, той ще играе на Уимбълдън“, каза чичо му Тони Надал в събота в кулоарите на ATP турнира в Щутгарт. 

Неговият племенник ще започне подготвителна подготовка за третия турнир от Големия шлем за годината в понеделник в родната Майорка, покрай Откритото първенство на Майорка.

„Сигурен съм, че ако има малък шанс, той ще играе на Уимбълдън“, добави Тони Надал. 
36-годишният Рафаел Надал преди това спечели Откритото първенство на Австралия и Откритото първенство на Франция.

Само два дни след 14-ата си победа в Ролан Гарос Надал беше подложен на импулсна радиочестотна терапия в Барселона за хроничната болка в лявото стъпало. Засегнатите нерви на стъпалото ще бъдат вцепенени с това лечение и в това състояние няма да могат да предават стимула за болка към мозъка.

Веднага след лечението племенникът му каза, че всичко го боли. „Вчера отново говорих с него. В момента е много по-добре, той е много доволен", каза Тони Надал. Не е изключен и втори кръг от терапия.


Носителят на рекорда за най-много победи в Големия шлем (22) бе с инжекции срещу оплакванията в Париж преди всеки от седемте си мача. Той също така разкри, че е бил на противовъзпалителни по време на турнира в Ролан Гарос.
Но това не може да бъде трайно решение, подчерта Рафа. На турнира в Уимбълдън от 27 юни до 10 юли Надал определено не иска да повтори процедурата в Париж.

Тони Надал не се страхува от дългосрочни здравословни последици за неговия племенник. „Не е проблем по-късно, просто е проблем да играеш в момента“, каза 61-годишният Тони Надал.

„С една операция, всичко (болката) щеше да изчезне. Но ако направи операция, той вече няма да може да играе на най-високо ниво. Ето защо той не иска това“, изтъкна Тони Надал.

От всичките му 22 титли в 4-те турнира от Големия шлем, две са от Уимбълдън - през 2008 и 2010 г. В Ролас Гарос Рафа е недостижим с 14 победи, на US Open има 4 триумфа (2010, 2013, 2017 и 2019), в Австралия - два (2009 и 2022 г.).