0

Т ейлър Фриц постигна най-големия успех в кариерата си, след като спечели Мастърс 1000 тенис турнира в Индиън Уелс. На финала американецът се наложи с 6:3, 7:6(5) над Рафаел Надал, който до момента беше непобеден от началото на годината. За Фриц това е първа титла в турнир от Мастърс сериите и общо втора като професионалист. 

И двамата имаха здравословни проблеми преди началото на мача, но тези на Надал се оказаха по-сериозни. Испанецът не можа да демонстрира най-добрия си тенис заради болки в рамото, докато Фриц контузи глезена си още в полуфинала срещу Андрей Рубльов. След триумфа днес той призна, че до последно не е бил сигурен дали ще успее да излезе на корта. 

“Никога не съм изпитвал по-силна болка преди мач, призна Фриц. - Ако знаех, че ще е такава битка, нямаше да изляза. Може би на камерите е изглеждало, че пресилвам болката, но не беше така. Невероятно е, че спечелих точно този турнир. Мечтаех за това от дете. Досега не успявах да победя никой от големите момчета в тениса. Надал имаше 20 поредни победи през годината и съм изключително развълнуван, че съумях да спечеля срещу него”, допълни Фриц.

При жените Ига Швьонтек спечели турнира след успеха във финала над Мария Сакари с 6:4, 6:1. Полякинята се адаптира по-добре към силния вятър и нито за миг не остави съмнение в превъзходството си. Това е трета титла от категория WTA 1000 за Швьонтек през сезона, след като вече триумфира в Рим и Доха. 

В началото и двете тениситки имаха проблеми със сервирането заради атмосферните условия и се стигна до серия от пробиви. Швьонтек се ориентира и заложи на по-сигурни удари, докато съперничката й рискуваше ненужно. При 5:4 в своя полза Швьонтек пропусна два сетбола, но третият бе реализиран след двойна грешка на Сакари. 

Втората част не беше равностойна. Гъркинята не вярваше, че може да осъществи обрат и грешките й следваха една след друга. Швьонтек записа 11-а поредна победа и от днес ще е номер 2 в световната ранглиста, а Сакари ще се изкачи до рекордната в кариерата си трета позиция.