0

Р афаел Надал, абсолютният рекордьор с 21 титли от турнирите в Големия шлем (зад него с по 20 са Роджър Федерер и Новак Джокович), показа кой остава кралят на червения корт със знаменита победа в 4 сета над Ноле на 1/4-финала на Ролан Гарос.

В „битката на боговете“ той написа нова славна страница в историята на тениса, като елимира световния №1 с 6:2, 4:6, 6:2, 7:6 (4) с помитащ тайбрек в четвъртия сет, в който обърна резултата от 2:5.

Рафа беше по-добър и по-агресивен с безупречния си форхенд, той знаеше как да страда и да се спаси от 2:5 в четвъртия сет, за да увенчае победата си със страхотен тай-брек след повече от четири часа игра около 2:20 ч. българско време.

Статистиката сочи, че Ноле е вкарал 5 аса срещу 3 за Рафа, но е допуснал 57 непредизвикани грешки, с 41 за Надал, пробивите са 7:4 за испанеца.

"Много съм развълнуван, невероятно е за мен да играя тук и искам да благодаря на всички", обърна се към публиката на корта Надал.

" Всички знаят колко е важно за мен да играя тук, най-важното място в кариерата ми, чувството, че любовта, която хората изпитват към мен, е много специална. Беше много труден мач, Новак е един от най-добрите в историята и да играеш срещу него е предизвикателство. За да го победиш, можеш да бъдеш най-добре от първата до последната точка, аз бях така по неочакван начин. Без съмнение няма такова място за мен, това е най-специалното в моята кариера. Ще се видим след два дни, това е всичко, което мога да кажа в момента!"

На полуфинала го чака Александър Зверев, който отстрани на 1/4-финала Карлос Алкарас също в 4 сета.