0

З адоволство от формата и играта си в първите два кръга на Ролан Гарос изразиха двамата най-титуловани тенисисти на кортовете в Париж – рекордьорът в турнира и за Големия шлем Рафа Надал и №1 в ранглистата Новак Джокович. Ако продължат с победите в третия и четвъртия кръг, двамата ще се срещнат на корта на 1/4-финала (на 1/8-финала сърбинът може да се изправи срещу Григор Димитров),

Испанецът Рафаел Надал постигна победа номер 300 в кариерата си в турнирите от "Големия шлем" във втория кръг на Откритото първенство на Франция, в който той надигра представителя на домакините Корентен Муте с 6:3, 6:1, 6:4. Само на "Ролан Гарос" той има 107 успеха.

Надал, който има 13 титли от "Ролан Гарос" и рекордните при мъжете 21 от Шлема, приключи всичко за 2 часа и 9 минути игра. 

В първите два сета той нямаше никакви проблеми срещу намиращия се на 139-о място в световната ранглиста Муте, като успяваше да направи ранни пробиви и да води спокойно играта.

В началото на третия сет обаче ролите се размениха и Муте пръв успя да пробие подаването на съперника си. Французинът поведе с 2:0, но веднага бе настигнат от Надал.

Испанецът, който е номер 5 в турнирната схема, успя да направи още един пробив за 5:3 и сервираше за мача, когато неочаквано Муте реализира втори пробив и запази надеждите си.

Те обаче бяха унищожени само няколко минути по-късно, когато Надал реализира седмия си брейкбол в мач, за да спечели сета и да приключи срещата.

В третия кръг Краля на клея излиза срещу нидерландеца Ботик ван де Зандсхулп. До момента двамата не са играли един срещу друг. Във втория кръг Ван де Зандсхулп елиминира ветерана Фабио Фонини след 6:4, 7:6(2), 3:2 и отказване на италианеца.

Рафа сподели, че засега се представя по-добре, отколкото е очаквал на "Ролан Гарос". 35-годишният Надал, който е 13-кратен шампион в Париж, имаше физически проблеми в последните седмици и пропусна почти целия сезон на клей. Той участва в само два турнира, като не спечели нито един от тях.

"Не бих могъл да опитам да стигна далеч в даден турнир, ако имам физически притеснения всеки ден", заяви той след успеха си с 6:3, 6:1, 6:4 над Муте във втория кръг на Откритото първенство на Франция.

"Ако все пак нещо се случи с тялото ми, ще го приема. Но за момента съм фокусиран изцяло върху тениса. Подготовката ми за "Ролан Гарос" не беше перфектна, така че не съм очаквал перфектен старт на турнира. Но засега всичко се получава доста добре. 

Позитивно настроен съм след това, което направих днес. Разбира се, има накъде да подобрявам играта си и ще трябва да го направя, ако искам да имам шансове за продължаване в крайната фаза на турнира", добави Надал.

Сърбинът Новак Джокович, който оглавява световната ранглиста по тенис за мъже, също остана доволен от представянето си срещу словака Алекс Молчан във втория кръг на Откритото първенство на Франция. Джокович победи Молчан с 6:2, 6:3, 7:6(4) и ще играе в третия кръг срещу словенеца Аляж Бедене.

„Дотук всичко върви добре. Доволен съм от начина, по който се чувствам на корта и удрям топката“, заяви сръбският тенисист.

„Условията бяха сериозно предизвикателство, особено като се има предвид, че играх със специалист на клей, който е опасен противник и наскоро игра финал в Лион. Но съм наистина доволен от начина, по който играх в първите два кръга. Всички върви в правилната посока“, коментира Новак Джокович.

„Мачът с Молчан не беше лесен. Имаше доста вятър, който сменяше посоката си. В такива моменти трябва да си напълно концентриран. Уважавам много Алекс. Играта му е подходяща за тази настилка. Надявам се за последен път играя срещу противник, който има за треньор Мариан Вайда“, каза още Джокович по повод срещата със словака, който вече работи с бившия му треньор.