0

П резидентът на Българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев хвърли светлина върху договора, който е бил предложен на Антъни Иванов и който той отказа да подпише, както и върху парите, които състезателят е получил като заплата в последния олимпийски цикъл.

Повод за днешната пресконференция стана изявлението на адвоката на плувеца Георги Градев, че условията в предложения на Антъни договор били неприемливи и заплатата му била като на продавачка в супермаркет.
За последните четири години Антъни е получил лични средства под формата на заплата: за 2019-а - 15 000 лева, за 2020-,а - 17 250, за 2021-ва - 18 000 и за 2022 година - 23 400 лева или по 1950 лева на месец. И това са само за лични средства. Когато състезателите са на централизирана подготовка и на лагери всичко се поема от федерацията - храна, хотели, подготовка, възстановяване. Т.е. те половин година са на издръжка на федерация. Антъни е получил в допълнение 30 000 долара стипендия, 54 000-55 000 лева за участие в състезания, над 100 000 за самолетни билети.

“За 2023 година определената сума възлизаше на 24 000 лева, т.е. по 2000 на месец. Тези месечни средства се определят на базата на програмата, която подписва федерацията. И от Министерството на младежта и спорта в зависимост от категорията, в която попада даден спортист на база класиранията му от предходната година  има таван на възнагражденията. На всички наши състезатели сме се преборили и сме дали тавана по тази програма. За осмото място на щафетата на 4х200 метра на световното през декември в Мелбърн, в която участва и Антъни Иванов, това е таванът.  Това е таванът на програмата, няма мърдане. Ако не бяхме осми, заплатата на Антъни щеше да падне на 1000 лева.

Постарали сме се всички момчета да получат около тавана, за да бъдат доволни. Ако тези пари са му малко, това са възможностите на нашата държавата. Ние като федерация даваме пари за рекорди и допълнителни награди за добри класирания. Плуването не е комерсиален спорт и нямаме големи спонсори, но доскоро нямахме и тези постижения.  Така че се надяваме сега с постигнатите резултати да привлечем и спонсори”, заяви Аврамчев, цитиран от sportal.bg.