0

И талианецът Марко Бедзеки от тима на Дукати-VR46 спечели Гран при на Франция в MotoGP в петия кръг от сезона с време 41:37.970 минути. „Дукати“ записа хеттрик с първите 3 места в състезанието, което завършиха само 13 пилоти.

Бедзеки завърши пред испанеца Хорхе Мартин с Дукати-Прамак, който е на 4,256 секунди зад победителя, а на трето място остана французинът Йоан Зарко, също е от тима на Дукати-Прамак, на 4,795 секунди.

Състезанието се проведе на пистата "Бугати" в Льо Ман, то влезе в историята на моторния спорт като  най-гледаното Гран При на живо. Само в неделя имаше 116 000 зрители, общо 278 805, надминавайки 248 000 в Бърно през 2015 г.

Това бе осма победа за Бедзеки в MotoGP, както и втора за сезона. Той се доближи само на точка в генералното класиране зад лидера и настоящ световен шампион Франческо Баная, паднал още в началото точки. 

На трета позиция е южноафриканецът Брад Байндър с КТМ с 81 точки.

Сред многото незавършили заради падания бе 6-кратният шампион в Моtо GP Марк Маркес, както и испанските му сънародники Алекс Ринс и Йоан Мир, всичките с „Хонда“.

Не завършиха също Лука Марини (Италия) с Дукати, Алекс Маркес (Испания) с Дукати и Маверик Винялес (Испания) с Априля.