0

В олейболните национали за подрастващи имаха вдъхновяваща лична среща със световния феномен в алпинизма Нирмал Пурджа. Непалецът, за когото няма невъзможни неща, пристигна за първи път в България, за да изнесе мотивационна лекция, предава БНР. Преди нея обаче отдели специално внимание на звездите на бъдещето на българския волейбол - национали до 17, 19 и до 21 г.

"Вие сте много млади. Това е времето, в което трябва да работите много-много усърдно. Ще ви кажа нещо - населението на Земята е 8 милиарда души, за да бъдеш №1, трябва да работиш по-усилено от 8 милиарда души. Това е единственият начин да станеш №1 в света. И когато говорим за здрава работа, най-важна е самодисциплината. Ако треньорът ви каже да излезете на игрището и да играете и вие излезете да играете, това не е достатъчно. Защото това е което треньорът ви е казал. 

Вие като състезатели трябва да вършите работата сами. Това е личната мотивация. Ако треньорът ви каже да се събудите в 4 часа сутринта и да тренирате, въпреки че е много рано, не е достатъчно. Вие трябва да се събудите сами с желание и мотивация да тренирате, без да е нужно треньорът да ви каже, че трябва да се събудите. Това е самодисциплината. Затова запомнете, че който иска да бъде шампион и №1 в своята област, трябва да работи повече от онези 8 милиарда души", обърна се Нирмал Пурджа към младите български национали.

Непалецът от елитните специални части на британския Кралски флот постави уникален световен рекорд, изкачвайки всички 14 осемхилядници за 6 месеца и 6 дни. Предишният рекорд беше 7 години и 10 месеца. Нирмал е и първият човек, изкачил последователно върховете Еверест, Лхотце и Макалу в рамките на 48 часа, а през 2021 г. заедно с екип от други девет непалски алпинисти завършва първото в историята зимно изкачване на К2.