0

Ш ампионът Рилски спортист победи финалиста за Купата на България Спартак Плевен с 95:76 (25:15, 23:21, 30:21, 17:19) в "Арена Самоков" в двубой за Суперкупата на страната по баскетбол за мъже за 2024 година и спечели трофея за трети път в историята си. 

Преди това клубът от Самоков бе триумфирал със Суперкупата през 2021 и 2022 година, докато за Спартак Плевен това бе първо участие в мача за отличието. Плевенчани получиха възможност да се конкурират за трофея след отказа на носителя на Купата на България Черноморец по-рано този месец да участва.

Баскетболистите на Рилски спортист държаха водачеството през цялата среща, а високо резултатна трета четвърт им донесе солидна преднина, която им позволи да доиграят спокойно последната част. 

Юре Планинич и Христо Бъчков бяха най-резултатни за успеха на самоковци с по 15 точки и 7 борби, Чавдар Костов реализира 13 точки, а 12 вкара Лакуинси Ридоу.

За най-полезен играч във финала за Суперкупата бе избран Юре Планинич.

Крис Кийлинг се отличи с 22 точки, 3 борби и 3 асистенции за плевенчани, а Дерек Кълвър оформи "дабъл-дабъл" от 13 точки и 15 борби.

Тимът на Рилски спортист ще играе в Шумен на 4 октомври в двубой от първия кръг на Националната баскетболна лига, а на 9 октомври за самоковци предстои и гостуване на унгарския Алба Фехервар в турнира за Купата на ФИБА Европа.

За Спартак Плевен на дневен ред е гостуване на чешкия Опава на 30 септември в Европейската северна баскетболна лига, а на 7 октомври отборът ще стартира в българското първенство с мач срещу Академик Бултекс 99 в Пловдив.

Източник БТА