0

Р оджър Федерер слага край на знаменитата си кариера през тази седмица, но швейцарският маестро увери феновете на пресконференция днес, че няма да отдалечи от любимия си тенис и да се превърне в „дух“ подобно на великия Бьорн Борг.

41-годишният Федерер ще участва за последно на отборния турнир "Лейвър Къп" в Лондон, където е спечелил рекордните осем титли на "Уимбълдън".
   
Той е категоричен, че няма да изчезне по подобие на шведската легенда Бьорн Борг, който сега е капитан на тима на Европа срещу селекцията на останалия свят в надпреварата в британската столица. 

"Исках да уверя феновете, че няма да се превърна в дух. Визирам Бьорн Борг, който не се завърна на "Уимбълдън" за 25 години, което нарани много хора", коментира Федерер във връзка с 11-кратния шампион в турнирите от Големия шлем Борг, който се оттегли от тениса на едва 26 години и дълго време странеше от спорта.
   
"Аз няма да бъда такъв човек. Тенисът ми е дал много. Твърде дълго съм бил ангажиран с играта. Влюбих се в толкова много неща. Затова ще ме видите отново. В каква роля, все още не знам. Трябва да дообмисля още някои неща и за това ще си дам още време", добави той.

Швейцарецът анонсира миналия четвъртък, че надпреварата "Лейвър Къп", която той значително подпомогна да бъде създадена, ще бъде последното състезание в професионалната му кариера.
   
Федерер не е играл от загубата си на четвъртфиналите на "Уимбълдън" през миналия сезон. Очаква се той да се появи на корта за последно в мач на двойки в тандем с един от най-големите си съперници Рафаел Надал (Испания).  
 
"Коляното не ми позволява да играя на високо ниво. Опитах, но през това лято осъзнах, че няма да се получи и затова очаквах подходящото време, за да го обявя. Чувствам, че именно сега е най-подходящият момент за мен да се оттегля. 

С Бьорн Борг на пейката до мен ще бъде хубаво, когато отново изляза на корта. Ще бъде нещо специално. Ще имам цял отбор с мен, така че няма да се чувствам самотен в последния ден", заяви той.

Рекордът на Федерер от 20 титли от Големия шлем беше подобрен от Надал с 22 и от сърбина Новак Джокович с 21 в безпрецедентната златна ера на мъжкия тенис. Но въпреки всички статистики, мнозина считат швейцареца за най-великия играч, който е хващал ракетата.   

Той приключва кариерата си със 103 титли - на второ място след Джими Конърс (САЩ), както и с рекордните 237 поредни седмици като номер 1 в световната ранглиста от 2004 до 2008 година.

Именно в Лондон през 2003 година Федерер печели първия си трофей от Шлема след успех на финала на "Уимбълдън" над австралиеца Марк Филипусис.  
    
"Този град е специален за мен, може би е най-специалното място", каза Федерер.