0

Н а път е да няма Левски и ЦСКА, ама много реално. Ние сме стабилни, Левски доиграват. Догодина може да ги няма и това нещо няма как да се случи. Няма как да се намерят спонсори за всички отбори, особено в големите градове.

Това предупреди треньорът на баскетболния ЦСКА и на мъжкия национален отбор на България Росен Барчовски. Той използва награждаването за Отбор №1 за февруари на баскетболната селекция, за да засегне пред медиите проблемите на баскетбола.

Националите по баскетбол победиха световния шампион Германия в Ботевград в евроквалификациите. 

За финансовото положение на клубния си тим ЦСКА Барчовски каза, че са направени промени „за да завършим сезона без катаклизми и да нямаме никакви задължения.“

„Проблемът е, че не знаем догодина какво ще стане", обясни Барчовски.

„Всички сме свидетели на драматичните преговори за съставяне на правителство, защото каквото и да направи една федерация, тя няма такива възможности както една държава, правителство или парламент. 

В тези дебати чух всичко, но за спорта не чух една думичка. 

Първо, бюджетът е смешно малък на Министерството на младежта и спорта, смешно малък. 

Второ, не чух един дебат за някакъв вид облекчение на хора, които имат желание да инвестират в спорта и по какъв начин може да стане това нещо. 

Има много неща, които може да се дебатират, но това не се прави", продължи още Росен Барчовски.

За победата над Германия и завръщането към рутината във всекидневието той отбеляза: „Емоцията отминава, разбира се. Времето е страшно нещо. То лекува от тежки състояния и обратно - премахва една такава голяма емоция. 

Както се казва всяко чудо за три дни, при нас беше за малко повече. Започнаха и мачовете от българското първенство и неминуемо човек си влиза в ежедневието", изтъкна Барчовски.

Националите по баскетбол изпревариха тежкоатлетите с 12:9 гласа в традиционната анкета на спортните редакции.

"Пожелавам си догодина по това време да получим такава награда, защото тогава са последните мачове от европейските квалификации. Второто ми пожелание е да достигнем постижението на националния отбор по вдигане на тежести", добави Барчовски, който говори пред медиите заедно с изпълнителния директор на Българската федерация по баскетбол Филип Виденов и национала Георги Боянов.

Източник: БТА