0

А ндрей Рубльов и младият суперталант Холгер Руне сътвориха един от най-вълнуващите мачове на тазгодишния Australian Open.

Руснакът спечели лютата осминафинална битка по възможно най-драматичния начин - с финален тайбрек и 6:3, 3:6, 6:3, 4:6, 7:6(9).

В петия сет Рубльов изоставаше с 2:5 гейма и успя да върне пробива, а при 5:6 трябваше да спасява два мачбола. Срещата влезе във финалния тайбрек до 10 точки, а там Руне поведе с 5:0, а после и 7:3. След това обаче Рубльов заигра най-силния си тенис от началото на мача и обърна, за да поведе с 9:8 и да има мачбол. Там обаче датчанинът направи изумително разиграване с минаващ удар и  изравни.

Рубльов стигна до още един мачбол и тогава мрежата му се усмихна по подобие на финала на мача между Анди Мъри и Матео Беретини. Така съдбата си върна на световния №6 за загубата му от Марин Чилич с финален тайбрек на "Ролан Гарос" през миналата година.

"Това беше влакче на ужасите. През живота си никога не съм печелил такива мачове и съм доволен, че дочаках момента да съм от печелившата страна", каза развълнуваният Андрей в интервюто си след края на срещата.

За Руне загубата е особено болезнена, тъй като това щеше да е първият му четвъртфинал в Големия шлем и той да стане първият датчанин, достигал тази фаза в Мелбърн.

Сега Рубльов очаква победителя от двубоя между деветкратния шампион Новак Джокович (Сърбия) и Алекс де Минор (Австралия).

До първия си 1/4-финал от Шлема пък достигна 20-годишният дебютант в Мелбърн Бен Шелтън. Той се наложи над своя американски съотборник Джей Джей Уулф с 6:7(5), 6:2, 6:7(4) 7:6(4), 6:2. Левичарят Шелтън пласира 23 аса за победата.

"Досега турнирът се развива за мен като приказка. Мачът беше много тежък. Инициативата на няколко пъти премина от мен при него и обратното. Опитвах се да бъда енергичен и смел. Радвам се, че нещата се получиха толкова добре в петия сет", коментира Шелтън.

Той ще срещне спечелилия срещата между Томи Пол (САЩ) и Роберто Баутита-Агут (Испания).