0

Р умънката Лоредана Елена Тома при жените до 71 килограма и италианецът Оскар Рейес Мартинес при мъжете до 81 килограма спечелиха титлите в своите категории на европейското първенство по вдигане на тежести в София.

При дамите 28-годишната Тома завоюва шеста поредна европейска титла с двубой от 241 килограма. Румънката взе огромно предимство пред конкурентките си още след първото от двете движения. В изхвърлянето тя се справи с тежест от 114 килограма и макар да не бе максимално убедителна в изтласкването, където постигна само 127 килограма, това не и попречи да стигне до златото.

Втора с двубой от 235 килограма приключи Сузана Валодзка от Беларус, която постигна 130 килограма в изхвърлянето - най-доброто постижение за деня. С бронз се окичи германката Лиза Мари Швайцер, която събра сбор от 231 килограма.

Младата българката Мария Александра Арнаудова, която все още се състезава при 15-годишните, вдига в група "С" и завърши на 21-во място с двубой от 170 килограма. 14-годишната Арнаудова вдигна 75 килограма в изхвърлянето и 95 в изтласкването.

При мъжете в неолимпийската категория до 81 килограма шампион за втора поредна година стана родения в Хавана италианец Оскар Рейес Мартинес. Той постигна двубой от 346 килограма след 155 килограма в изхвърлянето и 191 килограма в изтласкването.

27-годишният Рейес спечели златото и в двете движения. Той изпревари с пет килограма албанеца Кристи Рамадани, като дори си позволи и да не прави финален трети опит в изтласкването. 23-годишният Рамадани се добра до среброто, въпреки че имаше доста ниски заявки и вдигаше в група "В".

Бронзът в двубоя остана за арменеца Рафик Харутюнян с 336 килограма.

В класирането по медали след петия ден на европейското първенство води България с три златни медала, един сребърен и един бронзов. По две титли имат Украйна, Армения и Румъния, а с по една са Турция и Италия.

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX